1

Temat: Barki , wycisk zza karku czy sprzed klatki????help!!!

Witam! mam pytanko , co jest bardziej efektywniejsze na barki wyciskanie zza karku czy wyciskanie sprzed klatki? czy można te dwa ćwiczenia 3aczya na jednym treningu , jeśli należy je robią zamiennie to czy np.
jeden miesiąc wycisk zza karku a drugi sprzed klatki ???? wczesniej robiłem na treningu i jedno i drugie, teraz robie wycisk zza karku , unoszenie sztangi wzd3o? tu3owia, hantle na boki i czasami unoszenie hantli w opadzie tu3owia, nie chce żeby jakas partia barkow s3abiej sie rozwija3a.
Awicze ok 8 miesięcy mam 27 lat 18 cm ,waże ok 85 kg , robie mase.

2

Odp: Barki , wycisk zza karku czy sprzed klatki????help!!!

Teoretycznie zza abrow jest lepiej, ale abrdziej kontuzjogennie.
Ja tam wyciskam na barki hantlami na rowni z linia barkow mysle, ze tak jest najlepiej.... :-)

3

Wyciskanie sztangi z klatki piersiowej stojac:
Cel: rozwój miesni obręczy kończyn gornych: miesni naramiennych - aktonow bocznych i przednich, oraz miesni trójgłowych ramion i miesni czworobocznych - aktonow gornych
Wyciskanie sztangi zza karku stojac:
Cel: rozwój obręczy kończyn gornych (czesa boczna i tylna mięśnia naramiennego), miesni trójgłowych ramion oraz gornych aktonow mięśnia czworobocznego.

moim zdaniem wyciskanie zza karku jest podstawowym i najważniejszym cwiczeniem na barki (na drugim miejscu wznosy boczne)

wyciskanie z klatki też jest bardzo dobrym klasycznym ćwiczeniem...

wg mnie oba ćwiczenia można jechać na jednym treningu:
oto przykladowa kolejnosa:
1. Wyciskanie zza karku (czesa boczna i tylna mięśnia naramiennego)
2. Wznosy sztangielek bokiem (Akcent główny - aktony boczne miesni naramiennych)
3. podciąganie sztangi wzd3u? tu3owia (akcent główny: gorne aktony mięśnia czworobocznego oraz srodkowe aktony miesni naramiennych. )
4. Wycisiskanie sztangi z klatki stojąc (mozna tez to cwiczenie zastąpić wyciskaniem sztangielek ze skrętem ramion)
ew. 5 wzosy ze sztangielkami (lub sztanga) przodem - (Akcent główny - aktony przednie miesni naramiennych)

mozna też wykonywaa superserie barkowe:
- Wyciskanie sztangi zza karku + wznosy boczne
- wyciskanie sztangi z klatki + podciąganie sztangi wzd3u? tu3owia

mozna też na przemian w trakcie jednej serii wyciskaa raz zza karku raz z klatki...

możesz tez jeden tydzień jechaa zza karku, jeden tydzień z klatki....

wybór należy do ciebie...

pozdro

4

Tylnej czesci barkow proponuje poswiecia wiecej uwagi zatem wyciskanie zza karku jest lepsze.

5

ok dzieki za podpowied?, czyli ZRYWONET mam rozumieć, że np.
robiąc naprzemian w serii wycisk zza karku i sprzed klatki w trakcie powiedzmy 1 powt.
robie naprzemian 5 tył i 5 przód przenosząc za każdym razem sztangę czy 5 przód i potem 5 tył.,chciałbym sie upewnia.

6

możesz robią tak:
1 seria - po 6 powtórzeń z tyłu i z przodu (razem 12ruchow)
2 seria - po 5 powtórzeń z tyłu i z przodu (razem 10ruchow)
3 seria - po 4 powtorzenia z tyłu i z przodu ( razem 8ruchow)

7

wyciskanie z przodu jest dużo zdrowsze niz z karku!
przy wyciskaniu z kaku bardzo przeciążony jest staw barkowy i łatwo o kontuzje!