1

Temat: asymetria

Sprawa wyglada tak: pare lat temu zafundowałem sobie zlamanie lewej reki w łokciu (kosc przedramienia, w kierunku lokcia), na tyle niefortunnie ze przerwanie kosci poszło do stawu (wlacznie z chrzastka stawowa). jakoś sie z tego wylizalem, odnóże jest w pelni sprawne, pełen zakres ruchow.
Problem wykryłem w momencie rozpoczecia pakowania na silowni. ćwiczę kilka miesiecy, jak to u poczatkujacych bywa- przyrosty są widoczne bardzo szybko, ale nieszczesna lewa reka rozwija sie wolniej (zgoda, jest slabsza, juz zdążyłem sie pogodzić ze tak moze byc). mialem nadzieje ze jeżeli bede dźwigać nią tak samo ile na zdrowa rękę to po pewnym czasie jakoś sie to zrowna, ale ćwiczę i ćwiczę i patrzac w lustro boje sie coraz bardziej ze jak dowalę te swoje muly to mogę wyglądać jak pokrak. Lewa reka tez sie rozwija ale wolniej i nie rzuca sie to az tak w oczy (poki co) ale ja to widze i czuje na treningach. Nie chce wyglądać jak asymetryczny Quasimodo, a boje sie ze jak zacznę bardziej obciążać mniej sprawna rękę niz zdrowa to mogę miec komplikacje w stylu np skrzywienia kręgosłupa bo słyszałem ze sie to zdarza.
Co robic? Jak wyrównać roznice i czy jest na to wogole jakas radaż staram sie ćwiczyć takimi obciążeniami obiema rekami. :?

2

Odp: asymetria

rob trening ramion wyłącznie z uzyciem hantli, asymeria bedzie zawsze, taka jest juz ludzka genetyka, ale możesz zniwelować ta wade, w ww.
sposob

3

mialem bardzo podobne zlamanie z przemeiszczeniem na dodatek, tez mam dysproporcje ale jest to tylko 1cm.. zastosuj sie do rady Cara-RBN, co do twoich obaw o kregoslup.. mysle ze nie ma sie czym przejmowac, w cwiczenaich wielostawowych z dużym ciężarem jak mc, po prostu musisz do perfekcji opanować technikę i caly czas pamiętać o tym zeby ciężar rozchodził sie równo na obie strony

4

Ok, dzieki za odzew, zmieniam zestaw cwiczen w takim razie- rzeczywiście na hantlach robie ok 40% cwiczen na lapy (jesli nie mniej). pzdr

5

Jak wspomniał Cara-RBN hantle są teraz najbardziej wskazane. rzy treningach sztanga mocniejsza reka przejmuje prace słabszej i dysproporcja sie powieksza.

jeżeli roznica jest zaledwie jednocentymetrowa to sie tym nie przejmuj za bardzo, bo tak ma kazdy. widać to, fakt, ale wraz z powiększaniem sie miesni dysproporcje są coraz mniej widoczne.