Temat: Potrzebne wielkie bary...

Na forum znalazłem ten oto plan na barki:
1 wyciskanie sztangi zza karku -to siedząc
2 unoszenie hantli w bok stojąc
3 unoszenie hantli w opadzie tułowia (tyl barkow)
4 podciąganie sztangi do brody
Gdzie trzeba robić progres a gdzie nie?

W tych cwiczeniach to powinno sie dobrać ciężar tak zeby zrobić wszystkie powtorzenia,czy tu powinno sie korzystać z pomocy kolegi przy ostatnich ? tak zeby ten wysiłek był pnad sily,bo jak robie normalnie to nie mam zakwasow. Jaka jest oznaka dobrze wykonanego cw. na barki zebym wiedział na 2 dzien sie to co zrobiłem było dobre.... Z unoszeniem hatli to tez jak juz nie mogę to powinienem tak troche rozbujać ręce zeby one sie podniosly do goryż?

2

Odp: Potrzebne wielkie bary...

Ja cwiczenia na barki wykonuje z dużymi ciężarami i bardzo powoli (powiedzialbym nawet ze az za bardzo wolno) i na mnie to dziala

3

najwazniejsza jest technika, nic ci nie da to, ze będziesz robił cw.
dużymi ciezarami, jak będziesz sie chwial.
Wykonuj cw.
takim ciezarem, zeby wykonać tyle powtorzen, ile masz zaplanowane ( robisz progresje??). I rob je tak, zeby angażować tylko miesien, który chcesz rozbudowac.
A wiec bez machania całym cialem cwiczenia wykonuj powoli, w najcięższym momencie możesz wstrzymać na chwilkę ruch ( na jakieś 2 sekundy)

4

najważniejsze zebys dopasował ciężar do twoich mozliwosci

5

stosuj progresje .. zakładaj ciężar taki którym zrobisz 8 powtórzeń i ani jednego wiecej itd. Rob powoli powtorzenia wolno opuszczaj sztangę i wolno wyciskaj , staraj sie kłaść jaknajwiekszy nacisk na cwiczona grupę , skup sie na treningu barkow , rob dokładnie powtorzenia , ktoś mi kiedyś na forum pisał chyba Roy , zaby dac na koniec unoszenia w opadzie i ostatnia serie zrobić z pomocą kolegi wtedy fajnie wchodzi .... staraj sie wykonywać taki ruch zebys mial caly czas napiete mięśnie , ja mialem zakwasy na barkach tylko raz ,ALE DZISIAJ JE SKATUJE

i nie wolno bujać bo angażujesz do tego inne mięśnie przy okazjii , uczysz sie zlej techniki i później ci to zostanie na zawsze

6

Ja zawsze mam zakwasy na barkach cwiczenie musisz wykonywać z dobra technika i zebys sie niechwial
ja wyciskanie dal bym z klatki a nie zza karku