Temat: Trening na mase by gorzki
Poniżej przedstawie Wam trzydniowy trening rozpisany przeze mnie dla siebie, czyli odrobinę bardziej doświadczonych maniakow tego sportu.Trening nie zawiera specjalnie wyszukanych technik kulturystycznych oprócz oczywistych ruchow wymuszonych, opiera sie na prostych ćwiczeniach, oferuje krótkie przerwy między seriami, daje strasznie w kość i przy odpowiedniej diecie gwarantuje przyrosty odpowiednie do włozonego wysiłku w trening.W treningu zrezygnowałem z progresji obciążeń, bo osobiście nie uznaję tego systemu oraz nie ukrywam inspiracji metodami treningowymi arnolda, chodź to tylko inspiracja.Trening korzysta z dużych obciążeń ( ilość powtórzeń 8 - 6 w ćwiczeniach złożonych ), dlatego nie nadaje się dla początkujących, tu już trzeba mieć trochę doświadczenia żeby przy dużym ciężarze nie zapomnieć o prawidłowej technice.
Wszystkie powtorzenia wymuszone oprócz negatywów wymagają partnera treningowegoCzas odpoczynku między seriami: ok 1:15 - 1:20, miedzy cwiczeniami 2 min.Zaczynamy oczywiście od intensywnej rozgrzewki, polecam do robienia rozciągań, wymachów etc jakieś lekkie np 2 kg hantelki.Seria z gwiazdką * oznacza serie rozgrzewkową z niewielkim obciążeniem w celu dogrzania stawow, mięśni i oswojenia z ćwiczeniem, powtorzenia po znaku + oznaczają powtorzenia wymuszone.Dzień 1: Klatka + bicepsWyciskanie sztangi na ławce płaskiej: 15* , 8 , 8 , 7+1, 6+2Wyciskanie sztangi na ławce skośnej 3 stopni w gore: 8 , 8 , 7+1 , 6+2Wyciskanie hantli -------------------"---------------- chwytem młotkowym: 8, 8, 7, 6Rozpiętki ( maszyna lub hantelki): 10, 10, 10, 10Uginanie ramion ze sztangą: 15* , 8 , 8 , 7+1, 6+2 ( z tym, że tutaj przy bicepsie po znaku + ruch wymuszony negatywny, nadrzucamy sztangę i powoli jak najwolniej opuszczamy )Uginanie ramion z hantelkami chwyt młotkowy: 8 , 8 , 7+1, 6+2 Uginanie o kolano z hantelką: 8 , 8 , 7+1 , 6+2Dzień 2: Barki + tricepsWyciskanie hantli w pozycji siedząc: 15* , 8 , 8 , 7+1, 6+2WYciskanie na maszynie siedząc: 8, 8, 7+1, 6+2Wznosy na boki z hantelkami stojąc w delikatnym pochyleniu: 8, 8, 8, 8Wznosy hantelkami przed siebie: 10, 10, 10, 10francuskie wyciskanie leżąc: 8, 8, 7+1, 6+2 ( tu jak w bicepsie, ruchy wymuszone negatywne)wyciskanie hantla oburącz zza głowy siedząc: 8, 8, 7+1, 6+2 Dzień 3: PlecyPodciąganie na drążku: 4x maxŚciąganie wyciągu gornego do karku: 8, 8, 7, 6Wiosłowanie na maszynie szerokim uchwytem: 8, 8, 7, 6---------"------------- wąskim uchwytem: 8, 8, 7, 6Nie robie osobiście MC ponieważ mam problemy z plecami, ale jeżeli ktoś robi, to niech wywali jedno cwiczenie stad i zastąpi je MCJa nogi ćwiczę w domu, robiąc przysiady na jednej nodze, połwyskoki na jednej nodze etc ponieważ nie zalezy mi na ich masie, ale gibkości i szybkości.Układ dni dowolny, byle z przerwą jednodniową miedzy treningami ofkors.Brzuch pomijam bo i tak każdy trenuje go indywidualniePolecam trening przedramion co drugi dzień:Uginanie nadkarstkow nachwytem 4x14Uginanie nadgarstków podchwytem 4x14Ściskanie dowolnego przyrządu do ćwiczenia przedramion: 2xmaxTrening daje nieźle popalić, osobiście zrobiłem nim koło 2 kg na serie na klatkę w ciągu 4 miesiecy,przytyłem prawie 8 kg, ramie wzrosło o koło 2-2,5 cm.
I nie zamierzam go zmieniaćMam nadzieje że komuś się to przyda //:-D :-D /Peace bro.