Temat: Plan cwiczen dla poczatkujacego - prosze o korekte...
Witam,Na wstępie podam informację, ktora jest dla mnie priorytetem ... Nie chce za wszelką cenę ćwiczyć, jeśli ma się to odbić na moim wzroście.
Dlatego też z treningu usunąłem ćwiczenia które w największym stopniu obciążają kręgosłup.
Zdaję sobie sprawę, że przez to mój trening stał się wyjątkowo amatorski i mogę mieć w późniejszym czasie nieregularnie rozbudowane partie mięśni, ale cóż ... Wszelkie ćwiczenia na barki, martwy ciąg, przysiady ze sztangą nie umieszczałem w moim treningu, będę je robił najwyżej minimalnym ciężarem, po jakimś czasie będę go zwiększał.!--sizeo:2--span font-size:11pt;line-height:100% !--/sizeo--!--coloro:#FF0000--span color:#FF !--/coloro--O mnie:!--colorc--/span!--/colorc--!--sizec--/span!--/sizec--Wiek: 16 Wzrost: 179 cmWaga: 7 kg!--sizeo:2--span font-size:11pt;line-height:100% !--/sizeo--!--coloro:#FF0000--span color:#FF !--/coloro--Cel treningu: !--colorc--/span!--/colorc--!--sizec--/span!--/sizec--1.
Siła2.
MasaNie zapominając oczywiście o tym co jest dla mnie priorytetem, czyli to co pisałem na samej gorze //:-D :-D Do tej pory przez rok z dość słabą intensywnością na początku trenowałem wszystkie partie mięśni od dwóch miesięcy również ćwiczyłem ogólnorozwojowo z większą intensywnością tzn.
co drugi - co trzeci dzień.W grę wchodzi tylko trening w domu, nie po to inwestowałem w sprzęt, aby teraz się kurzył //:-D :-D Jeżeli sugerujesz, abym włączył jakieś ćwiczenie do mojego treningu zwróć uwagę czy mam dostępny taki sprzęt.A do dyspozycji mam:- ławke poziomą pod sztangę, z możliwością zrobienia skosu, z wmontowanym do tego przyrządem do ćwiczenia nóg (suwnicaż - wiadomo o co chodzi mam nadzieję, lecz nie wiem czy to ma taką nazwę? : D)- rowerek stacjonarny- ławkę do robienia brzuszkow z możliwością robienia skosu- drążek- hantle- taki specjalny krótszy gryf do robienia ćwiczeń na tricepsy - normalny gryf, obciążenie : DMa to byc trening dla początkującego, jest to mój pierwszy tego typu plan ćwiczeń, wcześniej ćwiczyłem na jednym treningu wszystkie partie mieśni.Trening jest trzydniowy: Dużo więcej ćwiczeń nie mogę mieć, z tym już jest ciężko, bo jeszcze mam dwa razy w tygodniu po 45 min.
siłownię w szkole ... !--sizeo:2--span font-size:11pt;line-height:100% !--/sizeo--1 Dzień!--sizec--/span!--/sizec--● !--coloro:#000099--span color:#000099 !--/coloro--Klatka:!--colorc--/span!--/colorc--1.
wyciskanie sztangi płasko 2 serie rozgrzewkowe i 4 serie normalne 8-12 powtorzeń2.
rozpiętki na ławce poziomej 2 serie i na skosie 2 serie 8-12 powt.3.
wyciskanie sztangi w skosie 3 serie 8-12 p● !--coloro:#000099--span color:#000099 !--/coloro--Brzuch!--colorc--/span!--/colorc--1.
wisząc na drążku, podciąganie kolan do klatki piersiowej 3 serie 8–12 p2.
brzuszki na skośnej ławce 3 serie 12p● !--coloro:#000099--span color:#000099 !--/coloro--Triceps!--colorc--/span!--/colorc--1.
prostowanie sztangi za głową 1 seria rozgrzewkowa, 3 normalne 8-12p2.
prostowanie przedramion za głową ze sztangielką 2 serie na każdą rękę 8-12p2 Dzień – przerwa!--sizeo:2--span font-size:11pt;line-height:100% !--/sizeo--3 Dzień!--sizec--/span!--/sizec--● !--coloro:#000099--span color:#000099 !--/coloro--Biceps !--colorc--/span!--/colorc--1.
podciąganie sztangi do klatki stojąc 2 serie rozgrzewki i 3 serie normalne 6-10p2.
uginania ze sztangielkami na ławce skośnej 3 serie po 8-12 powtorzeń● !--coloro:#000099--span color:#000099 !--/coloro--Przedramiona!--colorc--/span!--/colorc--1.
Uginania nadgarstków podchwytem 2 serie po 10-15 powtórzeń stały ciężar2.
Uginania nachwytem 2 serie po 10-15 powtórzeń stały ciężar4 Dzień – przerwa!--sizeo:2--span font-size:11pt;line-height:100% !--/sizeo--5 Dzień!--sizec--/span!--/sizec--● !--coloro:#000099--span color:#000099 !--/coloro--Nogi!--colorc--/span!--/colorc--1.
Jazda na rowerze stacjonarnym 25 – 3 min.
– intensywne tempo.2.
wyciskanie nogami na suwnicy 4 serie po 12-16 powtorzeń●!--coloro:#000099--span color:#000099 !--/coloro-- Brzuch!--colorc--/span!--/colorc--1.
wisząc na drążku, podciąganie kolan do klatki piersiowej 3 serie 8–12 p2.
brzuszki na skośnej ławce 3 serie 12p