1

Temat: Trening klatki.

Do tej pory jak ćwiczyłem na klatke to przeważnie w szerokim uchwycie.No i zauważyłem ze zewnętrzne partie klatki są lepiej rozwiniete niz wewnetrzna partia klatki.W nastepnym tygodniu zaczynam trening na masę i chciałbym popracować przez pewien czas nad ta wewnetrzna partia klatki zeby ja podobne rozwinąć jak te zewnętrzne partie.Czyli poprostu mam nadal robić te same cwiczenia co mam na klatke tylko ze w wąskim uchwycie tak??? oto cwiczenia na klatke które wykonuje:wyciskanie sztanga na poziomej 4(12,10,8,6)wyciskanie hantlami na poziomej 4(12,10,8,6)wyciskanie sztanga na skosnej,gora 4(12,10,8,6)rozpietki na skośnej 4(12,12,10,10)Jeszcze mam pytanie odnośnie tej klatki: czy jak bede wykonywał cwiczenia na klatke w wąskim uchwycie to jest zalecane stosować ten waski uchwyt do momentu jak bede zmieniał plan przyposcmy za 2-3 miechy?? czy mogę w taki sposob ze na przemian w jednym tygodniu szeroki a w nastepnym waski??? Jak jest prawidlowo???Poprostu chce tak trenować aby nie zaniedbać przy takim treningu tez zewnętrznych parti.Chca aby wewnetrzna i zewnwtrzna partie klatki rozwijały sie rownomiernie.Nie omiajajac tez gornych parti klatki ale z cwiczeniami na ta partie nie mam problemu.pomozcie

2

Odp: Trening klatki.

na wewnętrze mięśnie bardzo dobrym ciwczeniem (tak slyszlem) jest wyciskanie kubanskie(chyba tak sie nazywa) jest to cwiczenie ze sztangielkami gdzie sztangielki są rownolegle do tułowia i ich wypychanie.
Jak szeroki stosowałeś uchwyt?? Zrob taki uchwyt ze w pozyci wyjściowej przedramina są prostopadle do ziemi to jest taki standardowy chwyt, w twoim planie jest o jedno cwiczenie za duzo, zrob jedno mniej, a resztę rob z wiekszym ciezaarem lecz nie zapominiaj o technice ruchu

3

co do twojego planu to bym zrobił mniej tych serii, masz 3 miesiące stażu i nie musisz robić wszystkiego max'a

4

To ile w takim razie seri proponujesz fred72?

5

proponował bym 12 serii:>

6

Nie rozumiem jak 12 serii!? chyba chodzi ci o powtorzeniaż to do ilu mam zmniejszyć te serie do 3? i bedzie 3(12,10,8) tak to rozumiem

7

wywla jedno na płaskiej ławce cwiczenie i bedzie dobrze

8

czy poprawnie bedzie jak przy cwiczeniach na klatę bede ćwiczył tylko w wąskim uchwycie przez pewien okres ?poniewaz chce rozwinąć mięśnie wewnętrzne do tego stopnia jak zewnętrzne (bo mam je lepiej rozwiniete na dzisiejszy czas),oprocz tego wykonuje tez rozpietki oczywiscie.Poprawnie to bedzie????

9

na wewnętrze mięśnie bardzo dobrym ciwczeniem (tak slyszlem) jest wyciskanie kubanskie(chyba tak sie nazywa) jest to cwiczenie ze sztangielkami gdzie sztangielki są rownolegle do tułowia i ich wypychanie.
Zrob taki uchwyt ze w pozyci wyjściowej przedramina są prostopadle do ziemi to jest taki standardowy chwyt, drugi raz to pisze, zwezenie uchwytu węziej niz pozycja standardowa bardziej angazuje tricepsy

10

No tak ,ale taki standardowy uchwyt z ramionami prostopadlymi w pozycji wyjściowej nie wpływa glownie na wewnwtrzne partie wpływa on glownie na rozwój całej klatki z tego co wiem to najbardziej wpływają na wewnętrzne partie cwiczenia w wąskim uchwycie na plaskiej,skosnej przeciez nieraz jest opisane pod obrazkami na jakie partie miesni wplyawja one najbardziej.Czytalem o tym.A odnośnie tego cwiczenia kubanskiego to co mialbym niby tym cwiczeniem zastąpić cwiczenia np w sztandze na poziomej o skośnej skoro mówisz ze są najlepsze na wewn.
partie??????

11

to co chesz zastąpić w wąskim chwycie to zrob to wyciskanie, rezultaty chyba beda lepsze

12

12 serii to lacznie we wszystkich cwiczeniach: jak na klatke robisz 4 cwiczenia po 3 serie to 3x4 12:>