Temat: trening bica

słuchajcie mam taki problem!
Kumpel ćwiczy 3 razy w tygodniu bica
A ja 1 raz
i jemu uroslo około 3 cm a mi troche slabiej rosnie.
On ma 14 lat a ja 13 . Ja na bica ćwiczę hantlami po 8 kg ale niesa dla mnie az tak ciężkie ze musze głęboko oddychac. I niewiem czy podwyższyć do 1 kg ciężar czy robić lepsza technike??

2

Odp: trening bica

3 razy w tygodniu to raczej dla was za czesto!! napisz jakie robisz cwiczenia i ilość serii, powtórzeń noi starz...

3

1. Uginanie ramion ze sztangielkami 4 serrie po 15 p.
2. Uginanie ramion ze sztangielkami (uchwyt mlotkowy) 4 serrie po 12 p.
3. Uginanie ramienia ze sztangielka w siadzie w podporze o kolano 4 serrie po 12 p.

Starz.... hmm no ćwiczę w domu ale siłki jeszcze niemam a staż to około 1 miesięcy

4

ja bym proponował 12,10,8,6, bylebys wykonywał to technicznie, jakby niedawalo po lapach to zwiekrz ciężar byle bys był w stanie wykonać poprawnie treninga...

5

2 razy w tygodniu moze byc ale pamiętaj ze musi byc przerwa 2 dni i zgadzam sie z Gita D najwazniejsza sprawa to nie przeginac z ciężarem a robić technicznie poprawnie

6

ja bym ci proponował zwiększyć trening do 2 razy w tygodniu

7

zastąp jedno cwiczenia z hantlami na jedno ze sztanga

8

no to spójrz na mój trenig..

Pon: Klata , triceps. brzuch

Wtorek: Plecy, biceps. brzuch

Sroda: barki, przedramie, brzuch

Piatek: nogi, brzuch,triceps

9

trzy dni pod rzad, lepiej po każdym dniu zebys mial dzien odpoczynku

10

ja wole miec wolny weekend

11

ja ćwiczę podobnie tzn pon, wto,sros, pićtek i jest dobrze

12

chciałem w czwartek ale niemiałbym w czasu bo w pićtek mam 6 lekcji i jeszcze zaczynam o 7:1

13

noto trzeba wg mnie wybrać wolny weekend czy trening.
odpoczynek to jedna z podstawowych spraw.

14

Czy Wy do Przepraszam... Kur@wy nedzy macie oczy ????? . Chlopka pisze ze ma 13 lat , to stanowczo za maly wiek zeby rozpocząć treningi ... Lee kiedyś komuś radził w tym wieku możesz robić pappki i te normalne i te z nogemi w gorze , podciągać sie nachwytam i podchwytem i ewentualnie ciwczyc hantlami bicepsy ale hantle maja miec male obciazenie . człowieku nie ćwicz w tym wieku lepiej podciągnij sie kilka razy dziennie zrob te pompki pomacvhaj lekkim hantlem i zacznikj w wieku 15-16 lat wyjdzie ci to na zdrowie , a jak sadzisz ze ppapki lub podciąganie nie dziala to zapytaj sie innych . ja od czasu kiedy ropbie papki (2 tygodnie) to skoczyło mi 1 kilo sily na kltke , i nie machaj na ilość tylko na jakość lepiej zrobić 1 papek dobrych technicznie i wolno niz zrobić 2 szybko i niedokładnie ... naprawdę radze ci przynajmniej do 15 roku zycia daj sobie spokoj z treeningiem na wolnych ciężarach , niepotrzebne obciazenie dla kosci i stawow a jak będziesz starszy to dopiero odczujesz i pożałujesz ze w tym wieku zaczoles...

Takie jest moje stanowisko na ten temat niech reszta sie wypowie