Temat: Martwy ciag...

Mam pytanko. Ostatnio zacząłem ćwiczyć tzw. martwy ciag. Problem w tym, że teraz bardzo bola mnie plecy. Wiem, że ćwiczenie to w znacznym stoponiu obciaza kregos3up. Co oprócz tego, i? należy napića plecy w należy robią aby unikaa poważnych kontuzji. Mam 15 lat, podnosze gryf 1 kg + 2x talerze po 20. Prosze o rady.

PS. Wiem mam 15 lat, ale mam 185 cm wzrostu. Wiec nie boje sie zahamowania we wzroscie. Raczej mam na to nadzieje

2

Odp: Martwy ciag...

Wzrost to jedno a gestosa kosci to drugie.
Nie ćwicz martwego ciągu w wieku 15 lat 17-18 dopiero wtedy go cwicz...btw.wczoraj miałem pierwszy trening z martwym ciagiem...troche mam zakwasy na plecach..ale najwieksze mam na dwugłowych ud...po prostu odpadaja.. : (to normalne??)

3

Te bule to są zakwasy czy bole spowodowane jakimś urazem, naderwaniem???
Ja już sie porywasz na martwe to technika musi być na 100% prawid3owa. Te? nie radze robią ich w tym wieku.

4

albo jak juz chcesz robić to z malymi ciezarami.

5

Jest tyle ćwiczen na plecy, zamien nimi martwy ciag.
możesz zrobią sobie krzywde.

6

To na pewno są zakwasy.
Nastepnym razem przed martwym ciągiem zrobie rozgrzewkę na nogi a po treningu porozciągam troszke :

Dzieki za wszystkie odpowiedzi.

Aha, jeszcze jedna rzecz.
Stosuje martwy ciag, ponieważ bardzo ale to bardzo zależy mi na zahamowaniu wzrostu.
Jakie są inne ćwiczenia, które w dużym stopniu maja taki wpływ na wzrost?

9

jak dla mnie to robienie martwego ciagu, by zahamowaa wzrost to barbażynstwo dla w3asnego organizmu
:?
rownie dobrze mogłbys obciaa sobie stopy...
wymysl coś inego, albo raczej opamiętaj sie 8)
dlaczego nie chcesz być wysoki?

10

Jakie są inne ćwiczenia, które w dużym stopniu maja taki wpływ na wzrost?

wg mnie cwiczeniami bardziej obciążającymi kregos3up od martwego ciągu (oczywiscie poprawnie wykonywanego) jest wyciskanie klasyczne sztangi w gore z klatki stojąc lub wyciskanie sztangi zza karku.
I własnie te dwa ćwiczenia bardziej hamują wzrost niz martwy ciag...

11

Ja wcale nie chce byc niski, ale sory bardzo mam 15 lat i 185 cm wzrostu. Nikt mi nie wmowi, że jestem niski, a biorąc pod uwagę mój wiek, czeka mnie jeszcze conajmniej kilka centymetrow. Jak Lubomirr chciałbys wystawaa ponad ludzi to dobrze, ale mnie to nie odpowiada.

fasol - Wielkie dzieki za odpowiedz

12

obciążając kregos3up szkodzisz sobie !
twoje kosci nie są jeszcze ca3kiem zwapnia3e
będziesz tego ?a3owa3 za jakieś 2 lat...

13

No oki, stad własnie mój post, żeby znale1a coś co mnie nie uszkodzi, a zahamuje wzrost.
Przecież ja nie chce sobie zrobią krzywdy.

14

no własnie tak myslalem...
stad wynikają moje powy?sze posty

15

No dzieki, na pewno wezmę wszytsko co powiedziałes pod uwage.
Mam 15 lat i zdaje sobie sprawe, że posiadasz wiekszo dosw.
ode mnie stad dziekuje za szczerosa.

16

o stary wiele bym dal zeby miec w wieku 15 lat 185 wzrostu,bo gram w kosza a mam 161 cm i 14 lat.I to właśnie przez siłkę prawdopodobnie nie dociągnę do 170cm.
:cry:

17

a tak odchodząc troche od tematu
ile wzrostu maja twoi rodzice?

18

a właśnie zadales bardzo istotne pytanie...otoz mój ojciec ma ok167cm a mama ok 155cm.dlatego byc moze przez rok uroslem tylko 1cm :cry:
ale naszczescie budowę mam po ojcu big_smile szerokie barki.
po drugie zaczelem szybko dojrzewac(w wieku 12 lat mialem mutacje glosu)
pamiętam stare dobre czasy kiedy to w 6 kl.podst.gralismy na MP w koszykówce i wtedy byłem jednym z wyższych z mojego teamu a teraz... szoda mowic.

ciekawi mnie tylko taka rzecz jaki wzrost bedzie miec dziecko małżeństwa gdzie ojciec ma 185 cm a ona ma 155 cm.przypominam ze to jest para z mojej szkoly(oboje nauczyciele,tylko ze on od w-f)niedawno sie przeprowadzili do mojego bloku,wiec mysle ze bede mógł za kilkanaście lat zobaczyć jaki wzrost ma ich dziecko :trening:

19

ciekawi mnie tylko taka rzecz jaki wzrost bedzie miec dziecko małżeństwa gdzie ojciec ma 185 cm a ona ma 155 cm Hmm, jeśli chodzi o mnie to moi rodzice maja mama - 159 cm, tata 188, Ja mam 185, wiec niezle co. Heh, ja bym sie cieszy3 z tego wzrostu, ale ola3em karierę sportowca, mimo, i? trener mnie na siłe wyciaga3 na treningi własnie kosza, ale byłem zbyt leniwy, teraz ?a3uje. Ale siłowni już nie odpuszczę hehe

20

masz racje silka to sport na lata i jedyny w swoim rodzaju
wiec Sztanga w gore!

21

redeemtor to ładnie poszles w gore hehe (kliknijncie poniższy link)

22

No aj.. poszed3em poszed3em, ale przydałoby sie coś zahamować liczę na ta siłke:D:D

23

Zbytnio nie masz wpływu na swoj wzrost, wszystko lezy w genach

24

no mi sie też wydaje że siłownia ci nie pomoże...
przynajmnije nie w stopniu o jaki ci chodzi...
wg mnie bardzo prawdopodobne że przekroczysz 190cm...
ćwicz rob sie szeroki a nie będziesz sie wyro?nia3 tylko wzrostem