Temat: Bialka serwatkowe i ich zalety
Bialka serwatkowe
W porownaniu z bialkami uzyskiwanymi z serwatki i innych produktów mlecznych te uzyskane z pszenicy maja najwyzsza jakość biologiczna. związane to jest z profilem aminokwasowym. wartość biologiczna okresla pewna czesc dostarczonych do organizmu bialek które mogą byc uzyte tylko do budowy nowych struktur i odbudowy starych, a nie produkcji energii. Bialka z serwatki po dostarczeniu i wchłonięciu do organizmu mogą zostać w całości uzyte do wzrostu i odbudowy miesni. Serwatka zawiera ponadto duze ilosci cennego wapnia, witamin z grupy B i raz niezbednej do prawidłowego rozwoju jodyny, pierwiastka śladowego niezbednego do produkcji tyroksyny w trzustce. Tyroksyna jest jednym z głównych hormonów regulujących metabolizm. Co wiecej pszenica zwieksza poziom glutationu w organizmie. Glutation jest peptydem nastepujacych aminokwasow: cysterny, glicyny, i kwasu glutaminowego, które pracują wewnątrz komorek jako naturalne antyutleniacze. pomagają one usunąć szkodliwe półprodukty powstałe w wyniku metabolizmu. Glutation jest substancja tak niezbedna w organizmie ze bez niej nie mógłby funkcjonowac. spożywanie bialek serwatki ma swoje korzyści o to główne z nich:
- Bialka serwatki korzystnie wpływają na odbudowę organizmu, odbudowa jest procesem naprawy i wzrostu tkanek mięśniowych po każdym wysilku. W czasie jego trwania w mięśniach wzrasta produkcja glikogenu i tworzą sie nowe struktury bialkowe. włókna mięśniowe staja sie wtedy wieksze i mocniejsze przygotowują sie na przyszly wysilek. właściwy wzrost miesni nie ma miejsca podczas treningu ale podczas trwanie odbudowy.
Proces mozna wspomagać m.in. poprzez dostarczanie bialek serwatki. W przypadku nadanych kulturystów drink z bialek z serwatki podany bezpośrednio po treningu a także w 2-3 godziny po treningu poprawiał resyntezy glikogenu. Bialka serwatki poprawiają wydolność organizmu. Podczas cwiczen organizm wytwarza szkodliwe substancje nazywane wolnymi rodnikami. Najlepsza obrona przeciw nim są antyutleniacze. Naukowcy odkryli ze mocno trenujący kulturyści maja niski poziom antyutleniaczy. Jest to najprawdopodobniej spowodowane ich aktywnością przeciwko wolnym rodnikom. Problem pojawia sie kiedy wolne rodniki zaczynają swoja liczba przewyższać antyutleniacze. Stan taki nazywamy stresem oksydacyjnym. wpływa on na zmeczenie miesni. W takich przypadkach najlepiej jest spozyc bialka serwatki. Ich spozycie szybko podniesie poziom anty utleniacze glutationu. Czy to pozwoli oddalić od siebie skutki stresu oksydacyjnego oksydacyjnego trenować dluzej i ciezej? Wyniki badan wskazują ze tak. grupę 2 kulturystów poddawano regularnej suplementacji bialkami serwatkowymi przez okres 3 miesiecy. Naukowcy podczas trwania całego eksperymentu badali poziom sily i wytrzymałości kulturystów obu grupach. W grupie której podawano bialka serwatki poziomy badanych znacznie sie podniosly . Naukowcy wnieśli z tego ze dlugotrwale podawanie odzywek zwiększających zawartość antyutleniaczy w organizmie skutkowało poprawa wydolności cwiczacych. Bialka serwatki pobudzają tworzenie masy miesniowej. Te pozytywna stronę ich dzialanie zaobserwowano u pacjentów chorych na AIDS. Choroba ta wpływa destrukcyjnie na ich system mięśniowy i musieli notować przyrosty masy miesni albo chociaż ja utrzymywać na stalym poziomie, aby zachować resztki zdrowia. Podczas badania 3 chorym podawano od 8,4 do 39,2g bialek z serwatki dzienie przez 2 miesiace. W rezultacie wszyscy przybrali na wadze od 3 do 12 kg a 2 doszedlo do idealnej wagi ciala. Dodatkowym plusem stosowania bialek serwatki było zwiekszenie poziomu glutationu w organizmie. Przede wszystkim bialka serwatkowe wywierają wpływ na tworzenie masy miesniowej. Moze to byc po czesci wywołane przez zdolność bialek serwatki do wpływanie na procesy syntezy bialek. Bialka powinny sie sprzydac w diecie przy budowaniu masy mozna je spożywać na kilka sposobów jako odżywcze przekaski, w posilkach aby zwiększyć ich wartość odzywcza lub po treningu.
Copyright by Kisiel®