Temat: Bialka serwatkowe i ich zalety

Bialka serwatkowe
W porownaniu z bialkami uzyskiwanymi z serwatki i innych produktów mlecznych te uzyskane z pszenicy maja najwyzsza jakość biologiczna. związane to jest z profilem aminokwasowym. wartość biologiczna okresla pewna czesc dostarczonych do organizmu bialek które mogą byc uzyte tylko do budowy nowych struktur i odbudowy starych, a nie produkcji energii. Bialka z serwatki po dostarczeniu i wchłonięciu do organizmu mogą zostać w całości uzyte do wzrostu i odbudowy miesni. Serwatka zawiera ponadto duze ilosci cennego wapnia, witamin z grupy B i raz niezbednej do prawidłowego rozwoju jodyny, pierwiastka śladowego niezbednego do produkcji tyroksyny w trzustce. Tyroksyna jest jednym z głównych hormonów regulujących metabolizm. Co wiecej pszenica zwieksza poziom glutationu w organizmie. Glutation jest peptydem nastepujacych aminokwasow: cysterny, glicyny, i kwasu glutaminowego, które pracują wewnątrz komorek jako naturalne antyutleniacze. pomagają one usunąć szkodliwe półprodukty powstałe w wyniku metabolizmu. Glutation jest substancja tak niezbedna w organizmie ze bez niej nie mógłby funkcjonowac. spożywanie bialek serwatki ma swoje korzyści o to główne z nich:
- Bialka serwatki korzystnie wpływają na odbudowę organizmu, odbudowa jest procesem naprawy i wzrostu tkanek mięśniowych po każdym wysilku. W czasie jego trwania w mięśniach wzrasta produkcja glikogenu i tworzą sie nowe struktury bialkowe. włókna mięśniowe staja sie wtedy wieksze i mocniejsze przygotowują sie na przyszly wysilek. właściwy wzrost miesni nie ma miejsca podczas treningu ale podczas trwanie odbudowy.
Proces mozna wspomagać m.in. poprzez dostarczanie bialek serwatki. W przypadku nadanych kulturystów drink z bialek z serwatki podany bezpośrednio po treningu a także w 2-3 godziny po treningu poprawiał resyntezy glikogenu. Bialka serwatki poprawiają wydolność organizmu. Podczas cwiczen organizm wytwarza szkodliwe substancje nazywane wolnymi rodnikami. Najlepsza obrona przeciw nim są antyutleniacze. Naukowcy odkryli ze mocno trenujący kulturyści maja niski poziom antyutleniaczy. Jest to najprawdopodobniej spowodowane ich aktywnością przeciwko wolnym rodnikom. Problem pojawia sie kiedy wolne rodniki zaczynają swoja liczba przewyższać antyutleniacze. Stan taki nazywamy stresem oksydacyjnym. wpływa on na zmeczenie miesni. W takich przypadkach najlepiej jest spozyc bialka serwatki. Ich spozycie szybko podniesie poziom anty utleniacze glutationu. Czy to pozwoli oddalić od siebie skutki stresu oksydacyjnego oksydacyjnego trenować dluzej i ciezej? Wyniki badan wskazują ze tak. grupę 2 kulturystów poddawano regularnej suplementacji bialkami serwatkowymi przez okres 3 miesiecy. Naukowcy podczas trwania całego eksperymentu badali poziom sily i wytrzymałości kulturystów obu grupach. W grupie której podawano bialka serwatki poziomy badanych znacznie sie podniosly . Naukowcy wnieśli z tego ze dlugotrwale podawanie odzywek zwiększających zawartość antyutleniaczy w organizmie skutkowało poprawa wydolności cwiczacych. Bialka serwatki pobudzają tworzenie masy miesniowej. Te pozytywna stronę ich dzialanie zaobserwowano u pacjentów chorych na AIDS. Choroba ta wpływa destrukcyjnie na ich system mięśniowy i musieli notować przyrosty masy miesni albo chociaż ja utrzymywać na stalym poziomie, aby zachować resztki zdrowia. Podczas badania 3 chorym podawano od 8,4 do 39,2g bialek z serwatki dzienie przez 2 miesiace. W rezultacie wszyscy przybrali na wadze od 3 do 12 kg a 2 doszedlo do idealnej wagi ciala. Dodatkowym plusem stosowania bialek serwatki było zwiekszenie poziomu glutationu w organizmie. Przede wszystkim bialka serwatkowe wywierają wpływ na tworzenie masy miesniowej. Moze to byc po czesci wywołane przez zdolność bialek serwatki do wpływanie na procesy syntezy bialek. Bialka powinny sie sprzydac w diecie przy budowaniu masy mozna je spożywać na kilka sposobów jako odżywcze przekaski, w posilkach aby zwiększyć ich wartość odzywcza lub po treningu.
Copyright by Kisiel®

2

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

Copyright by Kisiel® coś watpie.
jak możesz podaj źródło

3

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

na pewno nie z neta bo mam gazety o kulturystyce

4

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

no ot podajesz jaka gazeta a nie przypisujesz sobie arta ;

5

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

No ale chyba dobrze jak daje te arty z gazety wiele ciekawych jest źródło pochodzi z gazety Muscle

6

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

o i tera jest dobrze big_smile pod artem powiienes pisać z jakiego to jes zrodla a nie coś w stylu Copyright by Kisiel® no ja tez arty z gazet biorę bo na tyle madry nie jestem zeby samemu tonapisac (nie lubie pisać wypracowań )

7

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

taa ale zawsze z swojej wiedzy coś dodam i nie przepisuje artykulow słowo w słowo big_smile Ale tak jest dobrze jak jest

8

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

Piszcie zawsze zrodlo. niezależnie od tego, czy wykorzystaliście wiecej info, czy kilka kluczowych zdan. Przez to macie krycie, ze jak np. walniecie babola lub podacie przestarzale dane, to macie podkład i odsyłacz do zrodla. Albo jak sie ktoś przyczepi... np ja big_smile zadajac dodatkowe pytanie do KISIELA
Napisales...

Bialka z serwatki po dostarczeniu i wchłonięciu do organizmu mogą zostać w całości uzyte do wzrostu i odbudowy miesni.

A jak nie zostaną zuzyte w calosci, to co sie z nimi dzieje? Kiedy np. dostarczymy o kilka gram bialka wiecej niz potrzeba. Co sie dzieje z tymi gramami bialka
No bo napisales, ze to twój tekst, wiec pewnie sie znasz

9

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

IadrekI teścik ?

10

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

Nie, nie. Nie o to mi chodzi. jeżeli ktoś pisze tekst z zakresu powiedzmy biochemii, podpsujac sie pod nim, to dla mnie jest jasne, ze ktoś taki WIE o czym pisze. I ze jak zadam pytanie dodatkowe, przykładowo o jakiś poboczny proces, który nie wypływa bezpośrednio na dany zwiazek, ale jednak w ogólnej reakcji ma znaczenie, to usłyszę konkretna odpowiedz, a nie: - No wiesz, ale ja tego nie wiem, bo ten tekst jest z gazety.
Sytuacja ma zupełnie inny obrot, kiedy ktoś napisze tekscisko i zaznaczy zrodla. Wtedy prosta pilka, jak nie znamy odpowiedzi, to odsyłamy do zrodla Zachowujemy twarz Wiadomo, nikt nie jest wszechwiedzacy... dlatego posilkuje sie ZRODLAMI.

11

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

Kisiel rob przypisy 3.
4

12

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

Dokladnie.
A jeśli ktoś przepisze tekst z gazety/ksiazki/WWW, który ma swojego autora i jeśli ten ktoś pod nim sie podpisze, sugerujac, ze to on jest autorem... No to to jest juz panowie PLAGIAT.
Czyn karalny, który bedzie tu piętnowany PISZCIE PRZYPISY! Wtedy wszystko ma ręce i nogi

13

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

jeśli sie spozyje wiecej bialka nie trafi ono na odbudowę strukutr mięśniowych zostanie one zamienione przez watrobe czyli metabilozowane na energie czyli 1 gram bialka wynosi 4kcal big_smile A tak propos to nie powinno sie spożywać wiecej bialka ponad normę swojego CPM(calkowitej przemiany materii) ponieważ obciaza to watrobe ktora jest odpowiedzialna za przemianę weglowodanowa i oczyszcza ludzki organizm z toksyn oraz obciążamy nerki które filtrują krew i puzniej wydalamy mocznik który zawiera zły azot oraz inne subst przemiany materii big_smile

14

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

Ta mala ilość bialka, o ktora mi chodzi zostanie zmagazynowana w organizmie, np.
we krwi.
Tak, jak organizm magazynuje węglowodany i tluszcze, tak tez postepuje z bialkiem.
Fakt, jeżeli ktoś jednorazowo łyknie ok.
100g bialka, co jest dawka zbyt wielka na tenże magazyn , organizm je zmetabolizuje, ewentualnie da upust naszemu ukladowi gastrycznemu

15

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

marjio a przy okazji, słyszałeś ze olej lniany ma dzialanie antyestrogenowe ?

16

Odp: Bialka serwatkowe i ich zalety

Nie.
Nie słyszałem Warto wiedzieć