1

Temat: silownia a SW

prosze o ujozenie planu na masę miesniowa biorąc pod uwagę ze trenuje Sambo bojowe 2 razy w tygodniu.
Teraz o mnie mam 14 lat,182cm,72kg i sambo ćwiczę od 1 miescioca.
b.pragne złapać troche masy 'prosi' bo jestem strasznie chudy ':-('. z gory dzieki MOREHOUS.

2

Odp: silownia a SW

Dla Ciebie to jest za wcześnie na ciężary i nawet nie chce wiedzieć kto Cie tego sambo uczy 'cosl'Nawet nie wiem czy ogolnorozwojowka bedzie dla Ciebie dobra.A pisze o Sambo dlatego, ze polska federacja zezwala na trenowanie Sambo Militarnego tylko osobom pełnoletnim i pewnie ma to tez podstawy prawne.

3

z tego co ja wiem to są trzy rodzaje sambo: 1)sportowe 2)bojowe 3)militarne(combat) i ja nie uczę sie militarnego tylko bojowego dlatego robie to legalnie 'cosl'.

4

A faktycznie, nie wiem czemu pomieszałem Bojowe i Militarne.
Masz racje, zwracam honor 'cosl'Skup sie lepiej na budowaniu kondycji.
Chodzi nie tylko o to w jakim jesteś wieku, ale sporty walki przede wszystkim wymagają kondycji i szybkosci.
Budowanie masy na poczatku zabawy z takim sportem jest niewskazane, poza tym w tak mlodym wieku wieksze ciężary mogą Ci zaszkodzić tylko.

5

no to liczę sie z tym ale czy są inne sposoby złapania masy ja nie chce byc chudy ':-(' jestem bardzo wysoki i b.szczuply i to mi przeszkadza 'smutny'

6

Wal w siebie bialko i weglowodany.
Proste.
I masa i sila po takim treningu na pewno pojdzie.

7

To chyba lepiej jak diety będziesz przestrzegal.
Dopiero dojrzewasz, rosniesz, oszczędzaj stawy, organizm przed jakimiś suplami, po których i tak nie masz pewnosci, ze beda dobre efekty.

8

to moze jakie cwicenia polecacie ogulnorozwojowe oczywiście pompki, podciąganie sie, przysiady bez obciazenia.

9

No to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie.
Pompki, podciaganie, bieganie, brzuch.
Kondycja, szybkość jest najwazniejsza.
Sila przyjdzie sama.
Nie pora na mase.  Dziwi mnie, ze nie spytałeś o to swojego trenera, on najlepiej powinien Ci doradzic.

10

No to chyba bedzie najlepsze rozwiazanie.
Pompki, podciaganie, bieganie, brzuch.
Kondycja, szybkość jest najwazniejsza.
Sila przyjdzie sama.
Nie pora na mase.  Dziwi mnie, ze nie spytałeś o to swojego trenera, on najlepiej powinien Ci doradzic.
pytalem.
tyle on odpowiedział tyle samo co wy a mi chodzi także na wygladzie walka tez sie liczy, nawet bardzo ale o wyglad tez trzeba dbac.

11

każdy Ci tu i nie tylko powie, ze na silownie troche jeszcze za wczesnie.