Temat: rozgrzewka oraz progresja

mysle nad dwiema seriami rozgrzewkowymi przed kazda partia.
do tej pory zawsze robiłem 1, ale raz sprobowalem 2 i potem o wiele lepiej wszystko wchodzilo.
podam na przykładzie bica, plan jest taki:1.
Uginanie ze sztanga - 12, 10, 8 - pierwsza seria 36kg2.
Uginanie z hantelkami siedząc z supinacja - 12, 10, 8 3.
Uginanie o kolano lub na modlitewniku hantelka - 12, 10, 8 no wiec skoro na 1 serie daje 36 to jeśli na te 2 rozgrzewkowe dalbym 26kg po 15 powtórzeń to czy nie za duzo? generalnie po takiej rozgrzewce w bicu czuje takie milutkie ciepełko (az sie nie cche aby ustało //:-D :-D ). potem serie wchodzą o wiele lepiej, mogę stosować wieksza progresje.
i teraz co do progresji.
jak lepiej zrobic:1.
na poczatku zastosować mniejszy ciężar aby potem moc wiecej kg dorzucić na serie2.
zacząć od wiekszego ciężaru i potem mniej dorzucac???pozdrawiam

2

Odp: rozgrzewka oraz progresja

Jedna, dobra rogrzewka wystarczy.
A jeśli chodzi o progresje to: "1.
na poczatku zastosować mniejszy ciężar aby potem moc wiecej kg dorzucić na serie"

3

to musisz sam sobie znaleźć tak aby tobie sie dobrze cwiczylo, skoro robisz dwie serie rozgrzewkowe przed każdym cwiczeniem i dziala to na ciebie dobrze to rob dalej, sam musisz poszukasc metody ktora najlepiej na ciebie dzialamozesz stosować i dorzucając ciężaru zmniejszając serie (progresja) oraz zmniejszając ciężar dorzucając serie (regresja)

4

Ja jednak radził bym rozgrzać sie raz a dobrze.Najlepiej na rozgrzewkę ubierz sie cieplej,dlugi rękaw to podstawa oczywiście możesz sie caly czas dogrzewać i rozluzniac.Co do progresji to np ja robie tak ze zwiększam co serie o taki sam ciężar np 5kg.Pozdro.

5

Możesz robić jedną serię rozgrzewkową przed każdym nowym ćwiczeniem z bardzo małym obciążeniem potem sporo dokładasz i jedziesz dalej.
I wtedy odejmij z ogólnej liczby serii jedną serie bo mogło by być za dużo ale to nie jest konieczne.
Co do progresji to dokładaj tyle ciężaru żeby wyszło Ci np.
12 1 8 6.
Chyba że na sile ci bardziej zależy to dorzucaj więcej na początku i trzymaj wysoki pułap ciężaru np.
1 6 5 4/3Aha a co do rozgrzewki to przed treningiem ogolna oczywiście też