Temat: maszyny VS wolne ciezary

mam pytanko czy wolicie ćwiczyć na wolnych ciężarach czy na maszynach, bo w tej kwestii jest dużo dziwnych odpowiedzi, co w yo tym sądzicie?????

2

Odp: maszyny VS wolne ciezary

wolne ciężary gdy widze pare 1 kg krążków na sztandze to czuje sie silny a jak widze maszynę to juz nie to!!! Ale niektóre maszyny są niezbedne do wykonania jakiś cwiczen albo poprostu jest bezpieczniej np suwnica wole wyciskać niz robić przysiady

3

dokładnie zgadzam sie z koleg1 ...poza tym sam Schwarzenegger powiedział że zdecydowanie wolne ciężary (sztanga, sztangielki) są dużo lepsze niż maszyny Wiec masz odpowiedz

4

na wolnych ciężarach trzeba bardziej skupić sie nad wykonywaniem ruchu i wtedy lepiej wchodzi ale wyciąg czasami dobrze sobie waln1a dla urozmaicenoia

5

sugerujesz ze na wyciągu nie trzeba sie supic !! według mnie nad każdym cwiczenie należy sie odpowiednio skupić !! osobiście preferuje wolne ciężary z rozmaitych powodów !! tańsze itp. ale na nich tez sie nie zle poćwiczy mam namysli wolne ciężary !!

Ale maszyny ułatwiają człowiekowi zecie i niczym nie są gorsze od wolnych ciężarów powinno sie stosować i to i to !! big_smile
ale jeżeli ktoś nie ma maszyn Wolne ciężary są tez dobre !! :-D

6

Moim zdaniem ankieta nie ma sensu.
Wiadomo, na maszynach trudniej o kontuzje, łatwiej o izolacje itp.
Natomiast ćwiczenia z wolnymi ciężarami, to w wiekszooci ćwiczenia wielostawowe i tu już łatwiej o kontuzje.
Maszyny wiec są niezbedne w pierwszych miesiącach treningow, czyli dla początkujących (np.
trening obwodowy). Wolne ciężary już bardziej dla zaawansowanych ze wzgledow, które już wyżej wymieni3em.

7

w zupełności sie z tobą zgadzam !! maszyn są dobre dla pozcatkujacych ale to nie znaczy ze zawansowani nie mogą na nich ćwiczyć
są dobre dla pozcatkujacych i tych zawansowanych! big_smile

8

Tak, tak, tak... dokładnie.
Zaawansowani również powinni korzystać z maszyn.
Gdzie tak ładnie wyizolujesz trica, jak nie na gornym wyciągu, albo klatuchne na bramie ;-)

9

nie bardzo rozumiem twojej wypowiedzi !! sugerujesz ze zawansowani nie powinni ćwiczyć na maszynach ?? czy Powinni bo sie pogubiłem :-(

10

a ja sie z wami nie zgadzam!!! Hej BeamanScu co ty gadasz za głupoty!! na maszynach nie powini cwiczya początkujący właśnie oni powinni zacz1a od wolnych ciężarów <jkaies male ciężary zeby uczyli sie techniki>!!!! aby przyzwyczaić sie do wysilku!! maszyny są niezbedne jak nie to gdzie wyćwiczysz nogi???co? maszyny są bardzo dobre potrafia niezle izolować i zapewniają dokładny ruch i tym samym są bezpieczne...ale wolne ciężary dają wieksza satysfakcje i radość z ćwiczen ....

11

Zgadzam sie z tobą Ldofipelouz maszyny są niezbedne !!
Dla poczatkujacych oni musza sie nauczyć kontroli nad ciężarem to ulatwia imm przygode z kulturystyka !! lol Ale jak Conan wspomniał Wolne ciężary dają wiecej satysfakcji!! lol

12

Dobze mówi BeamanScu jeżeli pocztkujacy mieli by ćwiczyć nogi na wolnych ciężarach to taki kolo gdyby poszedł na przysiad i robił go ze zgarbieniem to by se zj**** zdrowie do końca zycia dlatego oni powinni ćwiczyć na atlasach suwnicach itp

13

Ale dyskusja... yikes
To może ja też sie do31cze lol
Maszyny są jak suple ,czyli dodatek do podstawowych ćwiczen..A m3odzi jak cwicz1 na zwyk3ym sprzęcie to sami widz1 ,że daleka droga przed nimi ,bo ciężary mniejsze a jak sie taki dorwie do atlasa to nawali 100kg. i chce przwrocia owiat bo już chodzi 3 tyg. na siłownie...
Są ćwiczenia danych partii mięśniowych, do których maszyny są niezbedne a są ćwiczenia ,gdzie maszyna wrecz przeszkadza bo dany miesien jest ?le wyprofilowany ,ale tak już jest na owiecie ,trzeba sie uzupa3niaa lol

Ja ćwiczę praktycznie u siebie w domu ,bo mam swoją siłownie ale korzystam z dużych sal gdzie tego sprzętu jest wiecej a niestety nie stać mnie na te maszynki......

14

Generalnie proponuje maszyny dla początkującyh amatorów siłowni.... bezpieczeństwo jest bardzo ważne !! Wolne ciężary jak wiadomo powodują wiekszy przyrost masy niz jakbyomy mieli ćwiczyć na maszynach.
oczywiście zaawansowani jak i początkujący mogą trenować na jednym jak i na drugim w zależności od upodoban.

15

ja tam wole wolne ciężary bo korygują wszystkie nierówności i dają
wiecej frajdy a maszyny używam glownie do rozgrzewki choć trica
robie na wyciągu

16

Zgadzam sie z Julek1968EM... dokładnie o to mi chodziło w pierwszej mojej wypowiedzi. Maszyny dla początkujących amatorów (do 2 miesiecy) wolne ciężary i również maszyny, dla bardziej zaawansowanych.
Nie mogę sie zgodzia z Conanem. Co pierwsze robi zapalony siłacz kiedy wchodzi na siłownie? Widzi innych, jak targają ciężary i chce im dorownac. Wiec lapie sie za sztangi, hankle. Nie chce wyjoa na mięczaka i panienkę wiec nak3adzie sobie tego wiecej niż udYwignie. I co... chrup... i kontuzja barku murowana, albo stawu kolanowego. Dlatego początkujący, do pierwszych 2 miesięcy treningow, tylko maszyny. Przyzwyczają sie do ci1?arow, oswoją organizm i przygotują go przed treningiem z wolnymi ciężarami.

17

OKA zgadzam sie z toba, ale nie zawsze tak jest, wilelu ludzi uczy sie na wolnych ciężarach a dopiero potem wskakuje na maszyny.
(ja tak mialem i pare kolesi ode mnie na siłce i nie było to spowodowane brakiem sprzetu) Także uważam że początkujący powinni zacz1c na maszynach ale tak nigdy nie jest, każdy jak powiedziałes wcześniej sie rwie na cie?ay a dopiero na machiny.
Ja lubie wolne ciężary ale na maszynch zawsze sie rozgrzewam i ćwiczę nogi a teraz nawet zaczo3em robić biceps na wyciągu i jestem zadowolony...a niezgadzam sie ze maszyny dla amatorow....

18

Racja BeamanScu ,popieram to co wyżej napisałem ,do ciężaru trzeba dorosn1a.....

19

Nie dorosnąć tylko nabrać odpowiedzniej techniki której mlodzi uczą sie zarówno z wolnych ciężarów jak i z maszyn!!! jeżeli młody człowiek bedzie mial trenera to ten pozwoli mu ćwiczyć wolnymi ciężarami ale tak dobieżę wage krążków na sztandze i hantelek zeby chlopak(dziewczyna) uczył sie techniki wykonania cwiczenia a maszyny mu pomogą opanować ta technikę i dlatego i to i to jest ważne w tym sporcie!!!!

20

Dlatego napisałem ,że maszyny są uzupełnieniem podstaw ćwiczeniowych...

21

ja uważam, że jak sie zaczyna przygode z siłownią to powinno sie zacz1a od maszyn, jednak w miarę nabierania doowiadczenia i wzmacniania mięśni (zmniejszanie szans na kontuzje) stopniowo przechodzia na wolne cieżary, jednak nie rezygnyjąc z maszyn, też są dobre do wykonywania niektórych ćwiczen.
Nie zgadzam sie tylko z tym, że maszyny dobrze izolują - jest masa ćwiczen wolnymi ciężarami doskonale izolujących mięśnie.

22

Dżedaj -jak sie zaczyna przygode to sie najpierw kilka miesięcy ćwiczy pompki,jakieś ma3e hantelki ,aeroby i jak już wiesz ,że podałasz z tym wszystkim to zaczynasz chodzia na siłownie ..
spójrz na reakcje ludzi ,gdy na siłownie przyjdzie ćwiczyć ch3opak o masie ok 45 kg. chudy jak deska,nie potrafi1cy pomachaa hantelkiem 2,5kg.
Zanim ktoś zrozumie sedno tego sportu ,że cel jest odleg3y i musi sie kilkanaocie tysiecy razy porządnie spocia ,żeby było cosl ,to wierz mi ale mija mnóstwo czasu -i to jest dla mnie okres początkowy ...
Jak młody ch3opak poćwiczy sobie w domu ,albo na ma3ej siłowni w piwnicy z kolegami ,i znajdzie w sobie tego bakcyla ,ktory potem bedzie dawa3 mu powera w trakcie ćwiczen ,to może myślea poważnie o tym sporcie i ma szanse do tego dojoa... 8)

23

A ja pozostaje przy swoim big_smile Pierwszy miesiąc maszyny... później stopniowo wprowadźmy wolne ciężary ;P

24

A ja mowie ze nie mogą byc tylko maszyny!!! i maszyny i wolne ciezary!!1 Dla wcześniaków kulturystyki wolne ciężary lekkie ciezary!!!

25

A ja panowie ,przede wszystkim rozwaga ,może być i jedno i drugie ale myol1c....