Temat: 5x5 split

Czym jest 5x5?Jest to po prostu wykonywanie 5 powt.
w 5 seriach danego cwiczenia.
Na przyklad: zakładamy na sztangę 1 kg i robimy nią 5 serii po 5 powt.
jeśli uda nam sie to zrobic, na nastepnym treningu dokładamy np.5 kg.Jesli chcesz skupić sie na sile stosuj 3 minutowe przerwy pomiędzy seriami, jeśli bardziej zalezy Ci na masie rob 9 sekund przerwy, jeśli interesuje Cie i jedno i drugie rob przerwy 2 minutowe.Tworzac program 5x5 masz generalnie dwie opcje do wyboru: split(gora, dol) lub full body.
przykład splitu mojegooniedzialek i Czwartek:A1-wyciskanie sztangi na ławce prostej szerokim chwytem 5x5A2-wioslowanie sztanga w opadzie 5x5B1-uginanie sztangi na modlitewniku 2x5B2-prostowanie na wyciągu 2x5Wtorek i Piatek:A1-przysiad 5x5A2-ugianie lezac 5x5B1.wspiecia na palce siedząc 2x5B2.odwrotnie spiecia 2x5Uwagi-Cwiczenia wykonuj w nastepujacy sposob, najpierw A1, 9 sekund przerwy następnie A2, podobnie z ‘B’Mam tutaj pytanie bo znalazłem to na necie i chciałem sie dowiedziec,bo w tym treningu nie ma zadnego cwiczenia na brki typu wyciskanie ZW,czy unoszenie na boki hantelek badz na kaptury cos,lub MC na rpsotych nogach..Czy da sie to jakoś dodać do tego 5x5,zna sie ktos?:D

2

Odp: 5x5 split

Tak ja to widzeONIEDZIALEKA-1 - WL,A-2 - wiosłowanie sztanga B-1 - Przysiad ze sztangaB-2 - Martwy ciąg na prostych nogach-  skłony tułowia w lezeniuSRODAA-1 - Pompki na poreczach,A-2 - podciąganie sie na drazku podchwytem,- Wyciskanie sztangi z przed głowy stojac- Wznosy nog  do klatki piersiowej na drazku PIATEKA-1 - Wyciskanie sztangi na ławce skośnej glowa w gore,A-2 –Wioslowanie sztangielkaB-1 - Przysiad ze sztanga z przodu B-2 – Dzien dobry-  Wznosy bokiem

3

Odp: 5x5 split

mozna tez zrobić normalny split z tym ze główne cwicznie typu przysiady, wyciskania, mc, wiosłowania robimy 5x5 i dodajemy do tego po 2 - 3 cwiczenia z normalnego treningu na masę