Temat: trening dla zdrowia:P
WitamMam 19 (niemal 20) lat, waze 75 kilo i mam 178 cm, biceps około 36cm - budowę ciała srednia - nie chudy, na pewno nie tlusty, chociaż brzuch mi sie zrobił spory, od piwa pewnoW zeszłym roku cwiczylem, około pol roku - amatorsko, hantlami i z laweczka, czyli zestaw standardowy - biceps + klata no i w sumie triceps tez, brzuch i nogi troche tez.
wyniki mialem srednie, ważyłem kolo 8 kilo, moze troszke ponad, biceps nieco ponad 38, sily troche nabralem, chociaż kaloryfera na brzuchu nigdy nie osiagnalem;-) brałem przy tym kreatynę (z tauryna czy czymstam) firmy trec, do tego hmb z tym całym azotkiem;P i dextrose, tez trec... Niepotrzebnie jednak piłem alkohol, mysle, ze to pogorszyło moje wyniki i pewno troche neutralizowało odzywki.
Potem jednak, w wakacje zdążył mi sie wyjazd do anglii, gdzie stracilem sporo masy (1 kilo) no i jako ze wogole nie cwiczylem, no to wiadomo.
chciałbym jednak wrócić teraz do cwiczen.
Chce osiągnąć to co wtedy chciałem i (prawie) sie udaloTzn w ważyć nieco ponad 8 kilo, biceps zbliżyć do 40, ale raczej nie przekraczać i wzmocnić sie ogólnie - znacznie zwiększyć sile nie przekraczając za dużych rozmiarów - nie są to na pewno jakieś profesjonalne marzenia kulturystyczne, dlatego nie bede chodzić na silownie, ćwiczyć bede w domu, na hantlach + laweczka.O co chciałbym Was, profesjonalistów zapytac, to po pierwsze - jakich suplementów uzyc - nie lubie długo czekać na efekty (tzn pare miesięcy oczywiście rozumiem ze jest konieczne ale nie chce myśleć o malych przyrostach na przyszla zime;P).Przeznaczyc na suplementych chce jakieś max 2 zl na poczatek.
Jak juz mowilem, mój cel to wzrost masy o jakieś 5-7 kilo, wzrost sily i lekka rzezba.
No i zeby to byly bardziej efekty długo trwale... Diety typowo sportowej stosować nie mogę (chociaz pic nie bede za duzo) bo po prostu nie moge, nie mam wiekszego wpływu na to co jem - chociaż ogólne sugestie mile widziane.No, i oprócz odzywek, co w sumie najwazaniejsze, jako ze dzial jest o treningu - pewne wskazania dotyczące cwiczenczy robić typowa ogolnorozwojowke, czyli wszystkie cwiczenia po trochu, co drugi dzien, czy moze tak jak kiedyś ktoś mi poradzil, czylijeden dzien - biceps i klatadrugi dzien - przerwatrzeci dzien - triceps i barki (?)czwarty dzien - przerwapićty dzien - no wlasnie, co w pićty dzien?A dodam, ze chciałbym wytrenować cale ręce w tym przedramiona.
I jeszcze dodam, ze średnio pociąga mnie trenowanie nóg a tym bardziej plecow, ale wiem ze to raczej konieczne - chociaż nie chciałbym poświęcać całego dnia na nie i nie trenować wtedy tego, na czym mi zalezy (rece i tors). I kiedy trenować brzuch? Czy zwykle, amatorskie brzuszki maja jakiś sens?Mam nadzieje ze nie namieszałem i nie zalałem was zbyt duza ilością pytan.
Z gory dziekuje wszystkim za odpowiedzi, mam nadzieje ze bedzie ich duzo:-)Pozdrawiam