Temat: moje cwiczenie - kilka pytan

ćwiczę na siłowni od miesiąca, rozciągam sie od po3 roku
narazie jadę na ogolnorozwojowym, 2 razy w tygodniu. w inne dni gram w kosza. na 1 treningu robie wszystkie partie i zajmuje mi to prawie 2 godziny (z rozgrzewk1). po każdym ćwiczeniu nie mam szczególnie szybkiego tętna i czy w czasie czekania na chwilow1 regeneracje mięśnia mogę ćwiczyć przeciwstawn1 grupe?? oczywiście w międzyczasie rozciągam mięśnie. w takim układzie trening zajmie mi mniej czasu, ale czy tak moge, gdy jestem początkujący?

kiedy mogę ten ogólnorozwojowy trening zamienia na trening na siłe, masę lub rzeYbe, które bym pokolei zmienia3 co 2 miesiące? nadal bym ćwiczył 2 razy w tygodniu, bo częściej mi sie nie chce - wolekoszykowke

PS w jakieś tam szybkie efekty sie nie angażuje - nie mam wygorowanej diety, ale staram sie, co mi wychodzi od?ywiaasie zdrowo (mleko, owoce, warzywa, sa3atki, mało s3odyczy, częste jedzniee małych ilości...)
na dietę nie przejde, a takie efekty co mi przychodzą zadowalają mnie

??

2

Odp: moje cwiczenie - kilka pytan

Yyyyy... przepraszam, ze zapytam... PO CO MARNUJESZ CZAS NA SILOWNI? Skup sie na koszykówce i bedzie git, bo z twojej wypowiedzi nie widze zapału do kulturystyki.
Nie trac wiec czasu na silce, tylko skocz na boisko pograć w kosza.

3

3 razy w tygodniu mi sie nie chce, ale nie napisałem, że te 2 razy w tygodniu mi sie nie chce !! ja lubie chodzia na siłownie, ale 2 razy w tygodniu. no kulturystą nie chce być, ale tak ogólnie ćwiczyć z ciężarami.
PS otrzymam odpowiedY?

4

pozostanę przy swoim... skup sie na koszu.
Juz widze ze masz zle podejscie do kulturystyki.

5

ale nie mam takiego złego
ja lubie siłownie, ale nie tak bardzo jak kosz. też chce chodzia na siłownie

no to czy mogę robią po 2 miesiącach trening na mase, czy jechaa dalej na ogolnym?
PS kosz też daje fajnie na mięśnie (szczegolnie nogi), wiec na ogólnym można powiedziea (oczywiście tak nie ociole) jadę codziennie (no na siłowni jednak idzie na wsyztsko).
no to czy mogę już robią trening na mase, bo na nim mi zależy, ale nie wiem, czy już mogę pod wzgledem zdrowotnym (do wysiłku jestem przyzwyczajony, a chodzi o coś innego jeszcze?)

PS prosze o odpowiedY :cry:

6

Tak.
Po 2 miesiącach treningów możesz zacz1a wprowadzać jakiś planik masowy.
Ale spokojnie, rownomiernie.
Za3o? sobe taką masówkę na 4-6 tygodni.
Później wprowadY plan mający na celu zwiekszenie sily miesni.
następnie okres regeneracji... Powodzenia.

7

i o taką odpowiedY mi chodziło :
a czy mogę tak, że 2 miechy masa, 2 siła, 2 rzeYba, a przerwy bede robił w boże narodzenie, wielkanoc, ferie zimowe (za to dużo bede jezdzi3 na 3y?wach) i wakacje (dużo p3ywania i jazdy na rowerze). czy te przerwy tak mogą być?

8

2 miechy masa, 2 siła, 2 rzeYba

NIE! Zbyt duże obci1żenie dla mięśni, a zawodowcem przecież nie jesteś. Poza tym, cykl na rzeYbe najlepiej, jak zaczniesz robią po ok. 2 latach treningów (bedziesz miał wtedy co rzeYbia, bo po 2 miechach nie ma co).

9

czyli ciągle masa na zmianę z si31?
a co do okresu regeneracyjnego... czy mogłoby tak być, że całe wakacje, ferie i owieta jest ten okres, a w resztę czasu ćwiczę na siłowni i koszaż no tylko że ten okres taki regeneracyjny to dosłownie nie jest, bo w ferie dużo je?dże na 3y?wach, a w wakacje p3ywanie i rower. a w owieta (wielkanoc i gwiazdka) to zero ćwiczen zupe3ny looz, dużo s3odyczy itd... - takie odreagowanie od tego czasu, gdy uważałem co jem (s3odycze sie zdarza3y, ale w małych ilościach)
?? mogę tą regeneracje tak potraktowaa, czy robią 2 miechy masa, 2 siła, 2 przerważ? a może inaczej?
PS podkreolam, że kulturystą nie jestem- raczej traktuje to jako aktywny odpoczynek, ale jak już ćwicze, to nie leniuchuje

10

Regeneracja nie polega na leżeniu brzuchem do gory :-) Wprost przeciwnie.
Regeneruj sie w ruchu.
Biegi, rower, basen, rolki, pi3ka no?na, koszykowka.
możesz nawet chodzia na siłownie, tyle ze 2 razy w tygodniu i trening obwodowy (mniejszy ciężar i po jednym ćwiczeniu na każda partie mięśni w 4 seriach po 1 powtorzen).

11

jak potrzebujesz planów treningowych to sibe przejrzyj forum, ale na 2 razy w tygodniu ciezko bedzie cokolwiek zrobią poza wspomnianym treningiem obwodowym

12

1. no to znajdziecie (lub u3ożycie) taki programik na masę dla mnie w 2 razy w tygodniu? na bardzo szybkim przyroocie masy mi nie zależy, ale żeby jakao była w tym programie
2. podajcie mi proporcje czasu treningu na mase, siłe i regeneracje?

13

ptak jak Jacek77 napisał rob 2 razy w tygodniu obwodowy