Temat: hantle vs sztanga

witam.
jaka jest roznica przy budowaniu masy klatki piersiowej ćwicząc hantlami a sztanga.
czy jest duza rozcniaż bo niestety przez pewien czas jestem skazany na hantle gdyż kumpel lape poparzyl, a sztanga bez asekuracji sie troche boje.
z gory dziex za odp.
pzodro

2

Odp: hantle vs sztanga

Czego się boisz??? Przecież jak założysz odpowiedni ciężar to co ma ci się stać??? Chyba codziennie nie robisz w każdym ćwiczeniu serii pomaganej.A sztanga a hantle... rożnica jest.
Hantlami robisz inny tor ruchu ramion.

3

no nie robie.
czasami w ostaniej sie zdaza przy ostatnim powtorzeniu.

4

Wiec rob tak zebys nie potrzebował pomocy partnera.
Taka zmiana powinna nawet dobrze zrobic.
Moim zdaniem nie powinno sie ciagle katować ta ostatnia seria pomagana.
A hantle swoja droga to tez umieszczaj w treningu koniecznie.

5

roznica jest dlatego powinno sie ćwiczyć sztanga ale i hantlami

6

hantlami masz wiekszy zakres ruchu, mozna lepiej wyczuc prace miesni, no i nie potrzeba dużego ciężaru a co za tym idzie, nie obciaza tak bardzo stawow

7

otoz to- hantle ze względu na zakres ruchu bardziej rozciągają klate, cwiczenie dobre po 1,2 ciężkich wyciskaniach przed rozpietkami

8

Ja planuje całkiem na pewien czas zrezygnować ze sztangi i zamienić na hantle.
głównymi atutami hantli jest wiekszy zakres ruchu, rownomierna praca symetrycznych miesni ( nie tak jak przy sztandze, ze pomagasz sobie mocniejsza strona ). Lecz nie do końca są one takie dobre bo aby ćwiczyć hantlami trzeba miec dużo lepsza technikę aby wykonywać cwiczenie na dużych ciężarach i o wiele latwiej jest o kontuzje niz przy sztandze

9

ok.
dzieki za rady : //:-D :-D /

10

ja barki np nie robie sztanga bo ćwiczę sam i nie ma mi kto pomoc , wiec biorę hantelki 3 kg jeden i heja.
a potem maszynka i izolatory i barkow nie mogę uniesc do końca dnia /

11

misxtucc jakie cwiczenia robisz na te barki z hantlami 30kg? domyślam sie ze nie jakiś unoszenia na bok ale jeżeli wyciskanie to i tak sporo...

12

No 30kg na hantle na wyciskanie to nawet sporo ale misxtucc ma juz swoje godziny spędzone na siłce

13

wyciskanie, ale barki zawsze miałem nieproporcjonalnie silniejsze od reszty ciała, był moment ze na barki na sztandze wiecej wyciskałem niz na klatę a z hantlami to było tak ze mialem sile robić np hantelkami 27 8 razy a jak chciałem kiedyś zrobić 3 kilo 6 razy to nie mialem sily nadrzucic hantli dzieki za uznanie chłopaki, nie spocznę na laurach, problem w tym ze bede musial przerzucić sie na sztangę bo cięższych hantli niz 3 kilo na tej mojej siłce nie ma //:-( :-( /