Temat: Podciaganie sie na drazku
Jedno pytanie i szybka odpowiedz wiem ze podciąganie sie na drazku szerokim chwytem jest na szerokość pleców a czy wąskim chwytem tez jest na poszezenie plecow??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jedno pytanie i szybka odpowiedz wiem ze podciąganie sie na drazku szerokim chwytem jest na szerokość pleców a czy wąskim chwytem tez jest na poszezenie plecow??
Szerokie chwyt- poszerzasz, waski- wpływa na długość najszerszych grzbietu
na dlugosc? co mam przez to rozumiec?
ze jak dużo będziesz sie podciągał wąskim to najszerszy grzbietu bedzie Ci sie zaczynał około kolan /a tak na serio to bliżej dupy /
Czyli obydwa te cwiczenia są wazne....... a np podciąganie sztangi w opadzie albo podciąganie hantli w opadzie to jest na grubość plecow?
chlopie, ile razy mam pisać to samo.
każde cwiczenie na plecy dziala na najszerszy grzbietu (nawet MC) tylko niektóre cwiczenia są odpowiednio ukierunkowane na zwiekszenie masy w szerz, na grubość miesnia, gorna czesc plecow, srodkowa, badz dolna(atakujemy miesien z innej strony i inne grupy mięśniowe pleców zmieniając chwyt, miejsce podciągania sztangi lub drazka itp.). Juz to pisałem kiedys:na tzw.
szerokość plecow:podciaganie sie szerokim nachwytempodciaganie sie neutralnym chwytempodciaganie sie podchwytemwyciag gornywyciag dolnyitpna tzw.
grubość plecow:uwioslowanie sztanga/u - czym węższy chwyt tym bardziej obciążasz mięśnie rownoległoboczne, jeśli łokcie odprowadzasz na bok (pod katem 9 stopni do T) do klatki piersiowej to bardziej obciążasz mięśnie czworoboczne grzbietu, obłe większe, mniejsze i tylne aktony mięśni naramiennychuwioslowanie sztangielka/u jeśli łokieć pracuje wzdłuż tułowia-pracują mocniej gorne i środkowe części mięsni najszerszych ,ale jeśli łokieć pracuje w bok od tułowia(pod kątem 9 stopni)-pracują mocniej gorne części mięsni najszerszychuwioslowanie końca sztagni/u - mocniej zaangażowane gorne części mięsni najszerszych i mięśni obłych-łokcie prowadzimy w bok od tułowia gdy posiadasz drazek typu "T" na końcu sztangi; jeśli drazek/raczka rownolegla to łokcie prowadzone są wzdłuż tułowia-mocniej zaangażowane środkowe części mięsni najszerszych i obłych uwioslowanie hantlami/uitd
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc