1

Temat: Trening na mase

WitamTym razem skorzystam z planu Lee na mase.
Jednak nie wszystkie urzadzenia posiadam, dlatego  chciałem sie zapytac, które cwiczenia mógłbym zastąpić sztanga/sztangielkami (te pogrubione)RZYKLADOWY PLAN NA masę NA 3 DNI W TYGODNIU NA WOLNYCH CIEZARACHPoniedzialek – klatka piersiowa + bicepsą.
Wyciskanie na ławeczce płaskiej – 4x12-6p2.
Wyciskanie hantelek na ławeczce skośnej - 3x12-6p3.
Rozpietki na ławeczce skośnej – 3x12-6p  -> utu bym zmienił na przenosy (wklesla klata)./u1.
Uganianie ze sztanga – 4x12-6p2.
Uginanie o kolano – 3x10pWtorek – wolneSroda – barki + nogi1.
Unoszenie sztangielek w opadzie – 3x12-6p2.
Unoszenie hantelek przodem – 3x12-6p3.
Wyciskanie zza karku – 4x12-6p4.
Sztrugsy ze sztanga – 3x12-6p1.
Przysiady ze sztanga z tylu – 4x12-62.
Przysiady wykroczne z hantelkami – 4x12-6p3.
Martwy ciąg na prostych nogach – 3x12-6p4.
wspięcia na palcach – 5x20pCzwartek – wolnePiatek – plecy + tricepsą.
podciągnie na drazku – 3xmax2.
wiosłowanie sztanga – 3x12-6p3.
wiosłowanie z hantelka – 3x12-6p4.
Martwy ciąg ze sztanga – 3x12-6p1.
Wyciskanie sztangi lezac - 3x12-6p2.
Uginanie francuskie lezac do czoła 3x12-6p3.
Pompki na poreczach z obciazeniem 3xmaxDodatkowo z chęcią dowiedziałbym sie co to jest uginanie o kolano, ponieważ w atlasie tego nie znalazłem (byc moze kryje sie pod inna nazwa). Idealnie dla mnie byłoby ćwiczyć klatę dwa razy w tygodniu, jednak nie wiem za bardzo jak budować własny plan, a tym bardziej zmieniać czyiś (juz dobry). Jakby ktoś mógłby to dla mnie ładnie przekalibrowac na mnie, z gory byłbym bardzo wdzieczny.Pozdrawiam,k

2

Odp: Trening na mase

3.
Rozpietki na ławeczce skośnej – 3x12-6p  -> tu bym zmienił na przenosy (wklesla klata). hm... czywiscie możesz zamienic, ale nie rozumie o co Ci chodzi z ta wklesla klata.
Na wklesla klatę (wada klatki piersiowej) stosuje  sie glownie cwiczenia rozciagajace, a wzmacnia sie mięśnie grzbietu.
Chyba, ze słowo wklesla zwiazana jest z tym , ze  masz mało masy miesniowejCzwartek – wolnePiatek – plecy + tricepsą.
podciągnie na drazku – 3xmax  tu nic nie zrobisz chyba, ze posiadasz wyciąg jeśli nie, dodaj po 1 serii do poniższych cwiczen, stosuj wiekszy chwyt podczas wiosłowania i mniejszy opad tułowia w przod2.
wiosłowanie sztanga – 3x12-6p3.
wiosłowanie z hantelka – 3x12-6p4.
Wyciskanie sztangi lezac - 3x12-6p2.
Uginanie francuskie lezac do czoła 3x12-6p3.
Pompki na poreczach z obciazeniem 3xmax  dodaj po 1 serii na cw.
1, 2 Dodatkowo z chęcią dowiedziałbym sie co to jest uginanie o kolano.Siadasz na krzesle/lawce opierasz ramie o wewnetrzna/przysrodkowa czesc kolana i wykonujesz uginanie ramienia z sztangielka, tulow lekko pochylony w przód Idealnie dla mnie byłoby ćwiczyć klatę dwa razy w tygodniu, jednak nie wiem za bardzo jak budować własny plan, a tym bardziej zmieniać czyiś (juz dobry). Podziel trening na czesc gorna i dolna klatke piesriowa.
Jeden trening o wiekszej intesywnosci,  drugi o mniejszej intgesywnosci.
jeśli masz mniej rozbudowana czesc dolna klatke piersiowa to stosujesz trening o wiekszej intesywnosci.
odstęp czasowy mniedzy I a II treningiem na klatę powinnien taki sam aby zapewnić prawidlowa regeneracje.tu masz plan wg.
lee z piorytetem na klate: 4107.0

3

10200. - to a propo klatki 1.
podciągnie na drazku – 3xmax  tu nic nie zrobisz chyba, ze posiadasz wyciąg jeśli nie, dodaj po 1 serii do poniższych cwiczen, stosuj wiekszy chwyt podczas wiosłowania i mniejszy opad tułowia w przodWyciag mam - akurat gorny, wiec oprócz cwiczenia nic sie nie zmienia (powtorzenia).Czy jak bede wiosłował sztanga dużo mniejsze beda przyrosty, jeśli bede używał prostej sztangi? Czy używać dwa razy sztangielki?Z tym wyciskaniem sztangi na ławce moze byc problem, ponieważ nie mam stojaka na sztange.
Od razu uprzedzam pytanie - wyciskanie na ławce płaskiej zamierzałem robić również sztangielkami.
Tak a propo - są moze stojaki na sztangielki?Trening z priorytetem na klatę wg Lee - jakimi cwiczeniami mozna zastąpić cwiczenia, które nie używają sztangielek (sztangi bez potrzeby posiadania stojakow) lub wyciągiem gornym? Nie bede przeciez bezsensownie przeklejal cos, co juz jest.Z gory dzieki

4

10200. - to a propo klatki no to rob te przenoszenia (rozpietki tez są dobre)Wyciag mam - akurat gorny, wiec oprócz cwiczenia nic sie nie zmienia (powtorzenia).Jak masz wyciąg to bardzo dobrze a powtorzenia 3 x 12-8 progresjaCzy jak bede wiosłował sztanga dużo mniejsze beda przyrosty, jeśli bede używał prostej sztangi?Nie, tylko musisz odpowiednio dobrać obciazenieZ tym wyciskaniem sztangi na ławce moze byc problem, ponieważ nie mam stojaka na sztange.
Od razu uprzedzam pytanie - wyciskanie na ławce płaskiej zamierzałem robić również sztangielkami.Kup stojaki i bedzie git a tak na razie ćwicz sztangielkami.
Przyrosty tez beda, ale później bez sztangi sie nie obejdzie.Tak a propo - są moze stojaki na sztangielki?Nie spotkałem sie z tym.Trening z priorytetem na klatę wg Lee - jakimi cwiczeniami mozna zastąpić cwiczenia, które nie używają sztangielek (sztangi bez potrzeby posiadania stojakow) lub wyciągiem gornym? Nie bede przeciez bezsensownie przeklejal cos, co juz jest.Zamieniasz sztangę na sztangielki i nic z tym nie zrobisz.jesli chodzi oto:Klatka piersiowa dolna czescWyciskanie sztangi na ławce płaskiej – 12,10,8,6 wywalWyciskanie hantlek na ławce płaskiej – 12,10,8,6Rozpietki na ławce skosniej glowa w dol – 3x12

5

wziąłem troche z pierwszego i drugiego planu oraz dodałem nadgarstki (przedramie). Jak wygladażPoniedzialek – klatka piersiowa + bicepsą.
Wyciskanie hantelek na ławeczce płaskiej – 4x12-6p2.
Wyciskanie hantelek na ławeczce skośnej - 3x12-6p3.
Przenosy na laweczce  – 3x12-6p1.
Uginanie ze sztanga – 4x12-6p2.
Uginanie o kolano – 3x10pWtorek – wolneSroda – barki + nogi+przedramie1.
Szrugsy ze sztanga – 3x12-6p1.
Uginanie nadgarstków w podporze o kolana 3x12-6p1.
Przysiady ze sztanga na karku – 4x12-63.
Martwy ciąg na prostych nogach – 3x12-6p3.
wspięcia na palcach – 5x20pCzwartek – wolnePiatek – plecy + tricepsą.
Przyciaganie wyciągu gornego – 3x12-6p2.
wiosłowanie z hantelka – 3x12-6p3.
Prostowanie ramion na wyciagu(podchwytem)-2serie(10-12 powt.)2.
Prostowanie ramion na wyciagu(nachwyt)-2serie(10-12 powt.)3.
Francuskie wyciskanie sztangi siedzac-4serie(10-12 powt.)

6

Sroda – barki + nogi+przedramieWyciskanie sztangielek 4 x 101.
Szrugsy ze sztanga – 3x12-6p1.
Uginanie nadgarstków 3x15Prostowanie nadgarstków 3 x 15dodaj brzuch ;p

7

dodaj brzuch ;pLol, zapomniałem :DScyzoryki boczne 2x12Brzuszki z obciazeniem na skośnej w dol  2x10dalem malo, bo gdybym mial takie cialo, jak mam brzuch, to bym masy nie musial robić pływałem 4 lata wiec wystarczy chyba, jak lekko bede tylko forsował tarke.

8

Czy ktoś mógłby mi pomoc lekko w organizacji pracy na silowniż Wczoraj na treningu byłem prawie 2h, a przeciez masę robie.
Gdzie mógłbym troche uszczknąć z powtorzen? Brzuch jest w srode a nadgarstki w pićtek (taki błąd na gorze).

9

Hehe, albo gadasz za długo z kumplami, albo masz przerwy po prostu zbyt dlugie.
zarówno miedzy seriami, jak i cwiczeniami.

10

Na siłowni mam tylko kilku kumpli - Sztange, ławeczkę i Obciazenia.
Przerwy maksymalnie 2 minuty (wg planu Lee).

11

Nie przejmuj sie ja tez siedzę 2h.
Cwicze, gadam i jest fajnie

12

Wiesz, ale podobno na masę dluzej niz 1h to zabójstwo dla masy.
Moze ograniczyć przerwy do 1 minuty?

13

ja jakoś ćwiczę długo i nie narzekam

14

Jak caly czas ćwiczysz 2 godz.
to plan wyczerpujacy.
Ale te 2 godziny to tak naprawdę jakas godzina treningu a 1 godzina przegadana.
poćwicz ze stoperem jeden dzien to sie wyrobisz.

15

właśnie ze stoperem cwicze, zeby przerwy odliczać 9 sekund.
Wolalbym np.
6 sek.
to wtedy troche krócej bedzie, ale to nadal ponad 1h...