1

Temat: brzuch a kregoslup

napiszcie mi jakie są ćwiczenia na brzuch, które nie za bardzo obci1?ają kregos3up (tak jak na przykład zwyk3e brzuszki, a szczególnie na skośnej). i jeszcze jedno: jak to jest ze skracaniem sie mięśnie, gdy robi sie ma31 amplitudę ruchu? czy to wychodzi coś ze zdroweim, czy tylko przy pozach jakoś inaczej wygląda tylko? bo u mnie na siłowni jest takie coś w ocianie do unoszenia nóg w podporze, ale jak na mój wzrost to nóg nie mogę całkowicie wyprostowaa ani w udach ani w kolanach i brzuch nie jest nawet troche rozciągniety.
??

2

Odp: brzuch a kregoslup

kładziesz sie na podłodze i tylko lekko podnosisz głowę i spinasz mocno miesnie.

+ 2x w tyg dziendobry/odrotnebrzuszki na dol pleców

3

albo zawieszasz sie na drążku i podciągasz nogi, też mało inwazyjne.

4 (edytowany przez wegemarta 2016-03-25 12:18)

Pomyśl też w trakcie ćwiczeń nad wzmocnieniem mięśni grzbietu. Na pewno to będzie na plus dla Ciebie. Sprawdź sobie może ćwiczenie zwane McGill’s Curl-up. Jest to ćwiczenie podobne do brzuszków, ale wiąże się z relatywnie niskim obciążeniem kręgosłupa podczas pracy nad sześciopakiem. Od kiedy odchudzam się z www.trizer.pl włączyłam to ćwiczenie do swojego zestawu i powiem szczerze, że nie odczuwam teraz żadnego bólu pleców. Jest mi o wiele łatwiej ćwiczyć to ćwiczenie niż tradycyjne brzuszki.