1

Temat: Przywodziciele i odwodziciele

wiec zastanawiam sie czy warto ćwiczyć te miesnie, jak to właściwie wyglada bo z tego co widze na siłce to mało kto na tym cwiczy. na nogi mam oddzielny dzien, trening wyglada tak

- prostowanie nóg na suwnicy 4s 12,10,8,8
- przysiady na maszynie hakowej 4s 12,10,8,8
- prostowanie nóg w siadzie 4s 12,10,8,8
- uginanie nóg lezac 4s 12,10,8,8
- wspięcia na palcach 4xmax

2

Odp: Przywodziciele i odwodziciele

ogólnie to mało kto wogole trenuje nogi, przysiady dal bym na pocztek

3

racja, tu mam tak zapisane, ale zaczynałem od przysiadow, czyli od najcięższego a co do samych tych miesni, warto cokolwiek z nimi robic?

4

odpisałem ci w poprzednim poscie (o treningu),ze:zmienialbym cotydzien przysiady na hack maszynnie z wyciskaniem na suwnicy Smitha,a wrzuciłbym przyciaganie kolan w siadzie 4s 12,10,8,8p lub nozyce(klekasz na jedna nogę ze sztanga lub z hantlami) 4s 8-10p
Jak sam zauważyłeś nitk w sumie nie ćwiczy konkretnie tych miesni nog,moze dlatego,ze są podatne na kontuzje?no nie weim,zobaczymy co inni powiedza!

5

GalenTBG pytasz czy warto trenować nogi, wyobraź sobie ze przypakowałeś juz tak porządnie gorne partie ciała ale nóg wogole nie cwiczyles, łydki malutkie, wszystko male totalnie nie proporcjonalne do reszty ciała i wychodzisz na plaze, albo na basen.
I co sie okazuje? zauważasz ze każdy zamiast podziwiać twoje umiesnienie, smieje sie z Ciebie pod nosem bo wyglądasz bardzo smiesznie.
Odpowiedz sobie sam czy warto... Moim zdaniem mięśnie te trzeba ćwiczyć moze nie az tak namiętnie jak bary, klatę czy chociażby bicepsy ale nie moze zabraknąć cwiczen na ta partie ciała w naszych planach treningowych.

6

ja sie nie pytam o nogi, bo z treningu nóg nie mam zamiary rezygnowac, glownie właśnie dla odpowiednich proporcji.chodzi mi tylko o te miesnie, tzn przywodziciele i odwodziciele..SusanPL napisał konkretna odpowiedz (narazone na kontuzje), ale poznałbym jeszcze zdanie innych chętnie

7

no na kontuzje to one są na pewno podatne (glownie naciagniecia).
główne cwiczenie na nie to wykroki ze sztanga lub sztangielkami. Polecam wykroki bez powracania do tylu, a po prostu jakby glebokie kroki do przodu (mniejsza pomoc nogi zakrocznej)
Przywodziciele i odwodziciele pracują oczywiście izometrycznie przy przysiadach.
możesz dac wykroki zamiast przysiadów tych na suwnicy

example :-)
Przysiady 4s
Wykroki 4s
Uginanie na maszynie 4s
Prostowanie na maszynie 4s
wspięcia 4s

Na wykroki dac lepiej wiecej powtorzen, gdzieś tak po kilkanaście na jedna noge, czyli lacznie gdzieś z 20kilka (ale ćwiczysz na zmianę nogi, tak jakbys chodzil)

8

ja mam na siłce takie urzadzonko do tych partii, nogę albo sie unosi w bok stojąc (odwodziciele), albo podnosi sie w gore i przyciąga do normalnej,pionowej pozycji (przywodziciele). chodzi mi o to czy dołożyć to cwiczenie do nog, czy nie

9

skoro zawodowcy pomijają te cwiczenia to tymbardziej i ty mozez to zrobić
z filmów widze ze nawet tuz przed zawodami nie ćwiczą przywo/odwo dzicieli, gdyby było to konieczne do wypracowanai ładnych nóg na pewno by je trenowali-widocznie przy innych cwiczenaich Ań nogi te mięśnie tez pracuja, a jak dla mnie to raczej cwicznia dla fitnessek a nie kulturysty

10

Okę dzieki a czy zamiast tego mozna by dodać jeszcze coś na lydki, np wspięcia ze sztanga 4xmax?