Temat: Klatka wedlug Ronniego Colemana- Warto przeczytac!
Bardzo ciekawy artykuł
Jeżeli jesteś początkującym kulturystą celem twym powinno być zbudowanie mo?liwie najwiekszej masy mięśniowej. Czas na kszta3towanie mięśni przyjdzie poźniej. Im wieksze cia3o, tym bardziej radykalnie można je ukszta3towaa i uzyskaa g3ebsz1 rzeYbe umięśnienia. Zaprezentuje trening klatki, który przynios3 mi najwieksze postępy w czasach, kiedy byłem na waszym poziomie. Ta koncepcja jest przeciwieństwem sposobu, w jaki obecnie ćwicze. Zamiast tego, że wszystko nieustannie sie zmienia, tu z kolei wszystko jest ociole okreolone. Za każdym razem, kiedy przychodzisz do klubu, aby trenować klatke, twój trening powinien być taki sam. Chc1c uzyskaa maksimum korzyoci z danego ćwiczenia musisz nauczya sie jak je wykonywaa, aby najlepiej pracowa3 ćwiczony miesien. Tej sztuki możesz nauczya sie tylko poprzez doowiadczenie. pozostań wiec przy prezentowanych tu ćwiczeniach do czasu, aż każde z nich w pe3ni opanujesz. Wprawa objawia sie zdolności1 do zmeczenia okreolonego mięśnia zanim padn1 mięśnie pomocnicze. Nie zak3adaj jednak, że kiedy już osi1gniesz taki poziom, to czas zmienia trening. Wrecz przeciwnie. Teraz musisz jeszcze bardziej udoskonalia każdy ruch, aż stanie sie on perfekcyjny. Pocz1tkującym i średnio zaawansowanym nie polecam zmieniaa niczego, oprócz zwiększania w3asnej siły, przez przynajmniej po3 roku, a najlepiej caly rok. Zanim przejdziemy do ćwiczen, musicie poznaa nastepujące zasady:
- rozrost mięśni jest wprost proporcjonalny do siły; zawsze starajcie sie wiec zwiększyć siłe, probując wykonaa jedno powtorzenie wiecej, niż na poprzednim treningu lub podnieoa wiekszy ciężar w takiej samej serii
- stosuj zawsze pe3ny zakres ruchu, a nie tylko jak1o jego czeoa; jestem przekonany, że im mięśnie piersiowe są bardziej rozciągnięte i napre?one, tym lepiej sie rozrastają i dlatego opuszczam ciężar jak najniżej i wyciskam najwyżej.. jak tylko pozwalają na to moje ręce
- w czasie wykonywania każdej serii twoje cia3o musi być napiete, aby podczas opuszczania ciężaru mięśnie były tak samo napre?one, jak przy wypychaniu go do gory.
Na początek musisz wykonaa dok3adn1 rozgrzewke, tylko ona da ci pewnooa, że nie nabawisz sie kontuzji. Wykonaj trzy serie rozgrzewające z mniejszym obci1żeniem.
WYCISKANIE SZTANGI W SKOSIE - stosuj dość szeroki uchwyt, wiekszy od rozstawu barkow. Kiedy byłem w okresie budowania masy mięśniowej, w pierwszej serii wykonywa3em 2 powtorzen, w drugiej 12, w trzeciej 1 i 8 w czwartej. Jest to typowy ruch si3owy dlatego pozwól gryfowi przy opuszczaniu kierowaa sie tam gdzie chce.
WYCISKANIE SZTANGI NA ławce POZIOMEJ - zaczynaj od jednej serii dla wyczucia ruchu, a potem stosuj te samą sekwencje jak przy wyciskaniu w skosie; w czasie wykonywania tego ćwiczenia staraj sie także napinaa mięśnie najszersze grzbietu - to spowoduje wieksza efektywność ćwiczenia.
ROZPIETKI ZE SZTANGIELKAMI NA ławce POZIOMEJ - technika ruchu jest bardziej skomplikowana wiec musisz być skoncentrowany w czasie wykonywania rozpietek. Mieonie piersiowe powinny być caly czas napiete. Stosuj ruch p3ynny, nie zatrzymuj gwa3townie sztangielek.
--------------------------------------------------------------------------------
Ca3y ten program jest efektywny bo opiera sie wyłącznie na swobodnych cieżarach. Awiczenia te są cie?kie i wyczerpujące, ale nie znajdziesz nic innego, dającego lepsze rezultaty. możesz mi zaufaa.