1

Temat: Moj obojczyk !!! pytanie...

Czeoa :-)
Mia3em obojczyk w trzech miejscach złamany, za tydzień (to bedzie po 6 tyg.) zdejm1 mi gips. I .... lekarze wiedz1 swoje a my swoje, planuje kilka dni po zdjeciu zacz1a lekki trening bicepsa 2x w tyg po miesiącu już pe3ne treningi z ok. 7 % obci1żenia a za 2 miesiące full max. trening . Brzuch oczywiście też od razu... Bedzie dobrze? pytam znawcow...
PS. I tak, tak zrobie i nie ważna ta rechabilitacja na jak1 bede chodzi3... czasem ;-)
Narazie :-)

2

Odp: Moj obojczyk !!! pytanie...

Tutaj Lekarze są znawcami!!!!
Złamanie jest poważne a zdrowie jedno... s3uchaj sie poleceń lekarza!!!!
Chyba ze chcesz mieć w przyszłosci dramat z bólem obojczyka.
Kooa obojczykowa jest jedn1 z najważniejszych i złamanie go należy do bardziej nieprzyjemnych.... Podaj sie rehabilitacji tak jak planują to lekarze a nie kombinuj na w3asn1 reke!
Zdrowie masz tylko jedno.... a jeszcze masz czas być wielkim!
pamiętaj o stawach: barkowo-obojczykowy i mostkowo obojczykowy... jeśli coś robisz nie tak stawy też siadają po zbyt szybkiej mobilizacji po złamaniu!
pzd 8)

3

Czeoa big_smile
Hight Tower dzieki za odp.
Na rehabilitacja bede chodzi3 na pewno ale z treningu nie zrezygnuje to jest pewne.(taki jak wyżej).
PS. dawno... W 7 klasie podstawówki złama3em praw1 rękę i już po tygodniu od ZALO—ENIA (nie po zdjeciu) gipsu poszed3em graa spokojnie w kosza co dzien praktycznie. I co? który lekarz, by na to pozwolił!? a nic mi sie nie stało mam sprawn1 i ca31. I to nie jest FART... To nie jest takie oczywiste. Acha ale na trening barkow bede uważa3 z 3 miesiące.
Narazie

4

To twoja życie... twój wybor...
Ale jeśli zamierzasz trenować zaraz po sciągnieciu gipsu to powiedz to lekarzowi, powiedz ze sie upar3eo i koniec a przynajmniej wszystko ci jeszcze raz wyt3umaczy i da odpowiednie wskazowki!
pzd 8)

5

Na 3 dni po zdjeciu gipsu zaczynam trening brzucha :roll: (nie mowcie, że brzuszkow nie można) normalnych, na tydzień po zdjeciu zaczynam biceps lol (lekko), miesiąc po wszystko (ale z ok. 60%) po 2 miesiącach dopiero full. lol .
lekarz to wojek mój wiec mówi ok. 3 miesiące rehabilitacji

6

naprawdę chcesz ryzykować zdrowie.. Jeszcze sobie wieksza krzywde zrobisz po co Ci to neutral

7

yikes nie wiem co to za ryzykowanie ale ok dzieki big_smile
za miesiąc powrócę do tematu i zobaczymy co sie stało

8

Nie wiesz jakie ryzykowanie?? To niby czemu Lekarz nie pozwala ci ćwiczyć tylko chce zaczaa rehabilitacje, zeby Ci zrobią na złooaż Chyba sobie nie zdajesz sprawy ile moze wystąpić powik3an gdy będziesz zaraz cwiczya po złamaniu a praktycznie złamaniach kosci obojczykowej....
pzd 8)

9

mój kolega który zaczynał ze mna chodzić na siłownie miał złamany obojczyk w dziecinstwie.Wykonujac ćwiczenia na klatę odczuwa3 bol w obojczyku.
To w Twoim przypadku bedzie zapewne gorzej skoro Ty chcesz juz po tak krótkim czasie 3apaa sie za duże cieżary.Ale to jest twój wybór i zrobisz jak zechcesz.

10

Czeoa big_smile
Lapaa za nie-duże cieżary. Dobra... A pompki,brzuszki, czy też trening walki z cieniem też nie powinienem robiaż To po jakim czasie za trening (z ciężarami) mam sie wg was bracz
Czas mija a mięśnie s3abn1...
PS. Lekarz nie powiedział: Nie może pan ćwiczyć tylko Nie będziesz w stanie ćwiczyć (z braku si3)... Narazie

11

możesz cwiczya wszystko co nie obnią?a obojczyka, moze szukaj rad u Lekarza który zna dokładnie twoją sytuacje a nie u nas.
Poprostu mowie ze on wie dokładnie co masz robia, wiec nie kombinuj nic na w3asna reke!
pzd 8)

12

Czeoa big_smile
krzysiekoslG5 - dziekuje, zap3ate przeole pocztą ... lol

13

powiem ci że ja też miałem złamany obojczyk i pos3ucha3em sie lekarza i przez dwa miesiące po zdjeciu gipsu nie ćwiczyłem tylko biega3em, gra3em w nogę itp.
ale nie si3owo.
Mimo to czasem podczas biegania mnie troche boli miejsce złamania... Obok obojczyka biegnie pe3o nerwow i ty tymi swoimi ćwiczeniami możesz spowodować ucisk na nie i cie bedzie częściej bola3 niż mnie.
No ale wybór należy do ciebie...

14

Czeoa big_smile
By nowego tematu nie pisać tu zrobiłem wrzutke. :-)
Jak wiadomo za kilka dni (po 6tyg. nie-ćwiczenia) zdejmują mi gips (po złamaniu obojczyka w 3 miejscach). I przez caly sierpień z treningu z ciężarami bede tylko sam biceps trenowa3. Chcia3em 2 razy w tygodniu go - ale jakie wtedy ćwiczonka radzicie najlepiej (głównie do bossów to)!? bo ciężar lekki bedzie.. (i chyba bez sztangi go zrobie)
PS. Krotko i na temat.. poprosze
Narazie

15

chwyt m3otkowy i uginanie przedramion z supinacją nadgarstka...

16

Ja dalej sie upieram byo nie cwiczy3 na si3ce po sciągnieciu gipsu (co najmniej 3 tygodnie rekonwalescencji), wybór należy do Ciebie, jedno zdrowie też!
Sama rehabilitacja bedzie niezłym treningiem!
pzd 8)

17

Czeoa big_smile
krzysiekoslG5 jedno zdrowie? a ?ya kilka ,reinkarnacja to co? lol
PS. Rehabilitacja -niezły trening ,no co Ty? he,he,he
Narazie

Czeoa big_smile
Dzio zdjęli mi po 6,5 tyg. gips i coś czuje, żenie bede raczej omiga3 z treningami.
Nie mogę wyprostowaa w ogole lewej reki w 3okciu. Schud3a ona, nie za pieknie wygląda i w ogole do .... . Za tydzień śmigam na rehabilitacje (1 zabiegow) może ktoś wie co tam - jak tam ona wyglądaż (bo lubie dużo wiedziea).
O mało co a okaza3o sie, że beda mi 3amaa i drutowaa operacyjnie bark na kolejne 6 tyg... ale zastepca ordynatora stwierdzi3, że jest dobrze(ale nie b. dobrze -dziwnie sie zrosl3y na3o?y3y sie).
Mam w soli jodowej sie k1paa (moczya bark) i wcieraa maoaTrameel #S.
PS. 1. Jak bym brał teraz Therma Pro to coś mi dąż tylko bede miał trening brzucha 3x w tyg. nic z ciężarów (chyba).
2. Praw1 czeoa mam całkowicie zdrow1, czy opłaca sie trenować sam biceps prawej reki, bo to spoko moge. Oczywiście ciężarem malutkim (10-12,5kg)? jednorącz.
krzysiekoslG5 - no co? 8)
Narazie