Temat: Skad takie rozbieznosci w zalecanym dawkowaniu
Czy ktoś moze sie wypowiedziec, dlaczego jest tak duza rozbieżność w dawkowaniu niektórych suplementów u roznych producentow??
BCAA
VITALMAX BCAA - zalecana dawka 3-5 kaps dziennie w zależności od wagi (1kaps 500mg BCAA)
VITALMAX BCAA 1 MegaCaps /900mg Dawkowanie :
# W zależności od wagi należy wziąć 3-5 kapsułek dziennie. 2 kapsułki przed treningiem i 3 kapsułki po treningu.
OLIMP BCAA Mega Caps 11 mg BCAA w 1 kapsułce Zalecana dzienna porcja :
# 5-6 kapsułek 2-4 razy dziennie - przed sniadaniem, przed treningiem, po treningu i przed snem, popijając duza ilością wody
DLACZEGO OLIMP ZALECA nawet 26gBCAA na dobę a VITALMAX max 4,5g BCAA na dobe?? Roznice w dawkowaniu widać nawet miedzy dwoma produktami VITALMAXA. To tylko przykładowe firmy, bo znalazłem kilka podobnych olimpowi i kilka podobnych vitalmaxowi.
L-glutamina
VITALMAX L-glutamina MegaCaps Brac 3-5 gram dziennie (3-5 kapsulek)
OLIMP L-Glutamine 4 2 kap # jako wspomaganie wysiłku sportowego zaleca sie spożywanie ok. 5 kapsułek od 2 do 4 razy dziennie
OLIMP glutaminę Mega Caps 3 kaps./1400mg 3 kapsułki 2-3 razy dziennie
TREC L-glutamine T6 FC /920mg Sposob uzycia:
# W dni treningowe L-GLUTAMINE T6 najlepiej przyjmowac: rano 2 kaps., bezpośrednio po treningu od 4 do 8 kaps. oraz przed snem 2 kaps.
# W dni nietreningowe: L-GLUTAMINE T6 najlepiej przyjmowac: 3 razy dziennie po 2 kaps. co 6 godz.
To tylko przyklady. starałem sie tu dobrać produkty, o zblizonych parametrach (tzn ilość substancji na 1kaps) widać wyraznie, ze OLIMP mimo, iz ma wiecej mg w 1 kaps to zaleca o dużo wiecej kaps spozywac.
Czy możecie sie do tego ustosunkowac, bo mnie nasuwają sie 2 wnioski (tak na zdrowy rozsadek):
- albo VITALMAX ma mocniejsze produkty
- albo OLIMP zaleca takie dawki, bo chce z nas jak najwiecej kasy wyciagnac, bo raczej watpie, zeby Vitalmax zalecał dawki, które są za niskie dla efektywnego dzialania.
Co wy o tym sadzicie??