1

Temat: Beta alanina – lepsze efekty treningu

W początkowym etapie kontaktu ze sportem nie zdawałam sobie sprawy z tego, że jest tak wiele odzywek dla sportowców, które mogą pozwalać na ochronę organizmu przy wykonywaniu treningów, które są mocno obciążające. Pośród tych produktów, do których byłam zachęcona znalazły się odzywki, w których znajdowała się beta alanina, jako główny składnik. Na początku nie do końca zdawałam sobie sprawę z tego jak dobre skutki mogą mieć takie suplementy dla mojego organizmu. Jednak w momencie, gdy zdecydowałam się na suplementację szybko zrozumiałam dlaczego ten aminokwas jest tak chętnie wykorzystywany w kulturystyce i dlatego tak wiele osób decyduje się na stosowanie tego typu odzywek. beta alanina to aminokwas, który może wpływać korzystnie na naszą regenerację, ponieważ zatrzymuje powstawanie kwasu mlekowego i tym samym chroni nasz organizm przed nieprzyjemnymi zakwasami, które niestety są częścią życia każdego sportowca. Początkowo w momencie, gdy rozpoczynałam zabawę ze sportem czasami musiałam rezygnować z kolejnych treningów właśnie dlatego, że organizm odmawiał mi posłuszeństwa po wcześniejsze sesji. Często wykonywane treningi prowadziły do zakwasów, których pokonanie okazywało się bardzo trudne.

Odkąd wprowadziłam odżywki, w których znajduje się beta alanina udało się pokonać te problemy z zakwasami, które tak często mi dokuczały. Ogólnie mogę więc powiedzieć, że jest to świetna propozycja, która bardzo pozytywnie wpływa na mój organizm. Jeśli sami regularnie trenujecie i problemy z zakwasami Wam dokuczają to zachęcam właśnie do tego, by wybrać dobre odżywki, których ważnym składnikiem będzie beta alanina i tym samym zwalczenie zakwasów będzie łatwiejsze a proces regeneracji organizmu będzie przebiegał dużo lepiej. Gdy chodzi o odżywki z tym aminokwasem to praktycznie każda większa firma zajmująca się odżywkami ma je w sprzedaży, ponieważ w kulturystyce jest to taki składnik, który jest bardzo często wykorzystywany i oceniany niezwykle dobrze przez sportowców, którym zależy na szybkiej regeneracji organizmu.