Temat: BCAA – lepsze efekty treningu
Skoro już wziąłem się na poważnie za zdrowy, sportowy tryb życia to zostałem również przekonany do tego, by sięgnąć po jakieś odzywki. Oczywiście trzeba było budować masę i dlatego podjąłem decyzję za namową kolegów, by wybrać jakieś białka. Udało się zmienić dietę i wprowadzić więcej posiłków z dużą ilością białka, ale okazało się, że to i tak za mało i do budowy mięśni białka potrzeba jeszcze więcej. W związku z tym w końcu wybór padł na białka BCAA w postaci aminokwasów rozgałęzionych, które są bardzo pozytywnie oceniane i rekomendowane dla wszystkich osób, które chcą trenować fizycznie. Mam już za sobą pewien okres takiej suplementacji i rzeczywiście okazała się dla mojego organizmu ważna i udało się dzięki niej wypracować zadowalające efekty. Korzystałem z białek bcaa w formie sproszkowanej oraz tabletek i osobiście musze powiedzieć, że kapsułki jak dla mnie są lepsze. Wystarczy połknąć najczęściej trzy tabletki, popić dużą ilością wody, a resztą zajmie się już nasz organizm. Natomiast jeśli chodzi o proszek trzeba się bawić w przygotowywanie koktajli, a jednocześnie niestety ich smak jest słaby i zniechęcający.
Wybierając BCAA patrzę oczywiście na skład, by kluczowe aminokwasy L-Leucyny, L-Waliny i L-Izoleucyny zostały tam wprowadzone w proporcji 2:1:1. Według badań jest to najlepsza konfiguracja, po której oczekiwać można największej ilości pozytywnych efektów. Ostatecznie jak dla mnie wprowadzenie takiej suplementacji okazało się przydatne, ponieważ efekty codziennych treningów zaczęły wchodzić na nieco wyższy poziom a o to oczywiście chodziło. W tej chwili mimo, że mam już dość stabilną masę mięśniową staram się cały czas uzupełniać dietę o aminokwasy rozgałęzione, tak by nie stracić tych wypracowanych efektów, które już udało się osiągnąć. Jeśli chodzi o prowadzoną dietę to nadal wprowadzam dużo posiłków białkowych, z naturalnym źródłem, nie ograniczam się wyłącznie do odżywek, które jak wiadomo mają białko syntetycznie pozyskiwane i nie zawsze organizm sobie z nim tak dobrze poradzi.