Temat: jajko...
wydaje mi sie ze kiedyś juz był taki temat, ale nie chce mi sie za bardzo zaglądać w archivum, wiec chciałbym wiedzieć ile bialka, węglowodanów i tluszczu ma ugotowane jajko...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wydaje mi sie ze kiedyś juz był taki temat, ale nie chce mi sie za bardzo zaglądać w archivum, wiec chciałbym wiedzieć ile bialka, węglowodanów i tluszczu ma ugotowane jajko...
Wegiel 0,5; bialko9,8; tluszcz 7,6 109kalorii
mniej wiecej ale ja sluyszalem ze bialka ma 6-7
1 jajko
waga - ok. 6 dag
energia - 75 kcal
tluszcz - 7 g
bialko - 7 g
składniki mineralne: łatwo przyswajalne zelazo, wapn, fosfor
witaminy: wit. A, D i z grupy B
Jaja są pozywieniem niskokalorycznym /1 jajo około 1 kalorii/. Jajo jest w zasadzie pozywieniem kompletnym tzn. zawiera wszystkie konieczne do zycia i rozwoju organizmu skladniki: bialko, tluszcz, fosfor, potas, siarke, magnez, miedz oraz witaminy A, B, D, E, PP. Najzdrowsze są swieze jajka ugotowane na miekko, ze scietym bialkiem i prawie płynnym zoltkiem. Surowych jaj lepiej nie jesc. I to nie tylko dlatego, ze mozna zarazić sie salmonella. są one również niewskazane z tego powodu, ze surowe bialko zawiera awidyne /glodne bialko ktora wykrada z organizmu odpornosciowa witaminę H /biotyne/. W bialkach scietych lub ubitych na pićne nie ma juz awidyny. Jajka należy przechowywać w temperaturze od 1 do 4 st. C. Jajka trzeba myc przed samym spozyciem, zanurzając je na minutę we wrzatku. Lepiej nie kupować jaj o bardzo polyskiwych skorupkach, bo zwykle nie są byc swieze. Jajka o ciemnych skorupkach są odporniejsze na stluczenia od jasnych. Kolor skorupki nie ma wpływu na smak jajka ani na jego swiezosc. Nie rozbijając skorupki, jajko surowe od gotowanego mozna odróżnić w ten sposob, ze surowe puszczone w ruch obrotowy nie chce wirowac, natomiast ugotowane kreci sie. Aby sprawdzic, czy jajko jest swieze, należy je zanurzyć w szklance wody. Swieze opadnie na dno, nieswieze bedzie wypływać na wierzch. Jajka wyjęte z lodówki często pękają w czasie gotowania. Aby temu zapobiec, należy nakluc szerszy koniec ostra szpilka, włożyć je do zimnej wody i powoli podgrzewac. Piane z bialek mozna utrwalic, dodając pod koniec ubijania odrobinę cukru, syropu lub zelatyny. Jajka smażone na tluszczu są ciezko strawne. Od najdawniejszych czasów jajko uważano za symbol zycia, a także plodnosci, miłości i sily. Wierzono w jego zyciodajne, oczyszczajace wlasciwosci.
http://www.3miasto.com.pl/konkurs/kon.phtml?id_konkurs 1292 http://www.3miasto.com.pl/konkurs/kon.phtm...id_konkurs 1292
A słyszeliście o tym jakoby jajak wpływały na ...jajkaż! ( tzn.
pozytywnie na popęd i negatywnie na plodnosc)
no tez tak slyszalem: ze powinno sie jeść kilka jaj na tydzień a niektórzy na dzien jedza kilka a na tydzień 3 :
cholesterol - az 25 mg (dziennie nie powinno sie dostarczać wiecej niz 3 mg)
A ja słyszałem ze to nie prawda, jajko nie ma az tak dużo cholesterolu?
żółtko jaja ma wiecej bialka od bialka jaja ale ma tez dużo cholesterolu słyszałem e dziemmie mozna 3 zoltka jeść
ja dziennie zjadałem od 6 - 9 całych jaj i musze powiedzieć ze masa szla Ale narazie robie sobie przerwe bo jak dalej tak bede wpieprzał to zrobi mi sie jakiś zakrzep czy cus
Dupa z tym cholesterolem to jest przeciez mniej szkodliwe niz palenie fajek, czy pice wodki i alkoholów czy ćpanie jrm cale zycie jajka i jakoś nie mam zwiększonego LDL ciśnienie wszytko w porzo 125/8
przez około 2 dni zjadałem po 1 jaj dziennie i było ok teraz odstawilem, bo mi sie przejadły lols
hehe no to widze ze xnv1ewu jesteś leprzy odemnie
a ja nie mam problemu...z tego wzgledu,ze mam alergie na jajka - kurze ofc
tak jak ze wszystkim - co za dużo to niezdrowo;
hehehe lolitka a na jakie jajka nie masz alergiii???? ;p
hej, to raczej nie ma przeciwskazan na jedzenie co drugi dzien 3 jajka, gotowane na pol twardo(sciete bialko i lekko płynne zoltko)??
hehehe lolitka a na jakie jajka nie masz alergiii???? ;p nie na te co myslisz
a mianowicie,np. na przepiórcze ale nie jem ich bo są okropne w smaku. to taka alternatywa gdybym juz musiala zjeść
Jajka możesz jeść codziennie ale Gotowane bo smażone to nie przekraczaj 3 na tydzień
Dupa z tym cholesterolem to jest przeciez mniej szkodliwe niz palenie fajek, czy pice wodki i alkoholów czy ćpanie jrm cale zycie jajka i jakoś nie mam zwiększonego LDL ciśnienie wszytko w porzo 125/8 No niby tak ale wrto by zrobić jakieś badania: Ja raz jak załapałem schizę to nie zarlem jajek od 2 miechow teraz jem co 1,2 dni.
Co nas nie zabije to nas wmocni a to przeciez pozywienie z najlepszym bialkiem jeśli stosujemy zglowa to jajka przyniosą korzyści
pozwolę sie przyłączyć do tematu i zapytac, bo tam ktoś napisał ze żółtko ma wiecej bialka niz bialko jaja, tez tak słyszałem juz dużo wczesniej, a co do tego cholesterolu to praktycznie nie rusza mnie to, w sumie nawet nie wiem co to robi ;-) ja jem 1 jajek dziennie surowych i nic mi sie nie dzieje, ale dopiero od kilku dni odnalazłem super sposob, gdy dostałem takie pudełeczko do napojów gdy kupowałem odzyweczke, wrzucam tam sobie legancko 4jajeczka dodaje 2 łyżeczki cukru i mieszam sobie, i wypijam tak jak by pićnkowaty napoik, pozdrawiam serdecznie!
'' ''!a co do tego cholesterolu to praktycznie nie rusza mnie to, w sumie nawet nie wiem co to robi wiec tak jez od kilku dni dopiero po 1 jajek na dzien <wow> no masakra to za kilka lat powiedz czy tez będziesz sie swietnie czul? (oczywiscie nie życzę ci tego wrecz odwrotnie)duzo cholesterolu powoduje nadciśnienie coś ta,m z sercem i takie rozne duperele napawde nie przyjemneale wyhodzi to dopiero po dlugim czasie)nalepiej jak bys jadł wiecej bialek jaj niz zoltek
1 jajek to przesadasz troche a po drugie spożywaj gotowane:>
wszystko mozna ale z umiatem i w granicach zdrowego rozsadku.
ja jem co 2-3dni po 5 jajek //:-D :-D /
Ja w sprawie tego cholesterolu, dzielimy go na pozytywny i negatywny dla organizmu, jajka posiadają ten pozytywny ale jak wyzej mówiono nawet ten pozytywny w dużej ilosci staje sie negatywny
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc